Uppsala har förlorat över 1,3 miljoner kronor i statsbidrag till kommunens gymnasieutbildning för elever med Aspergers syndrom. Anledningen: att inte tillräckligt många bland årets elever kommer från andra kommuner.
Varje år går cirka 50 gymnasieelever med Aspergers syndrom på Lundellska skolan i Uppsala. Kommunen har i flera år sökt och fått statsbidrag från Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) för att driva den resurskrävande utbildningen.
Men inför 2012 beslutade SPSM att skärpa reglerna kring statsbidraget. För att få ta del av pengarna måste minst en fjärdedel av eleverna vara folkbokförda i andra kommuner än Uppsala.
Men just 2012 stämmer inte verkligheten med villkoren. Av de 50 eleverna är det endast 10 stycken från andra kommuner som har behov av utbildningen.
– Man måste skilja på vad som är en regional insats och vad som är en kommunal angelägenhet. I det här fallet blir det en kommunal angelägenhet, förklarar Leif Näfver, chef på statsbidragsavdelningen på SPSM.
Uppsala kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd tycker att inte folkbokföringsadresserna ska styra. Nu vill de att regeringen tar tag i frågan och ser till att man återgår till tidigare praxis då elevernas behov stod i centrum.
Ulrika Sundström