Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Nedläggning av yrkesprogram påbörjas

$
0
0

Nu har det som vi under flera år befarat börjat ske, en nedläggning av yrkesprogrammen. Allt färre ungdomar söker yrkesprogram och på allt fler ställen läggs program ner.

Gy 2011 skulle bättre förbereda för arbete efter ett yrkesprogram. Tanken var nog god men blev det som man förväntat sig? En orsak, som många nämner, är att man inte utan tillval får den grundläggande behörigheten till högskolan. Det är också svårare på många yrkesprogram att få särskild behörighet.

De flesta yrken kräver redan idag att man har goda kunskaper i sådana ämnen som i dag kallas gymnasiegemensamma och det lär inte bli mindre krav i framtiden.

Man kan ta exempel från nästan vilket yrke som helst, men om vi jämför hur en hemsamarit arbetade jämfört med det som förväntas av morgondagens undersköterskor så är det en stor skillnad. Förr var det relativt friska gamla människor som behövde hjälp med att sköta sig själv och sitt hem. Idag är det allt fler så kallade äldre-äldre vilket kräver att det finns kunskap om sjukvård samtidigt som tiden för varje individ kortats ned. Allt ska dokumenteras, ofta digitalt, vilket kräver goda språkkunskaper och digital kompetens.

En snickare förväntas, förutom att vara en skicklig hantverkare, kunna upphandlingsregler och offertskrivning samt kunna räkna på tidsåtgång och materialkostnad. Att vara uppdaterad på alla lagar, regler och bestämmelser är en nödvändighet.

 

Får vi den kvalitet vi förväntar oss i vården och får vi skickliga hantverkare om vi sänker kraven på baskunskaperna? Eller är det en del av det som visar sig i alla anmälningar inom vården och allt byggfusk som uppdagas?

Man pratar ofta om teoretiska och praktiska kunskaper men går det att ha enbart det ena? Det finns ett starkt samband mellan dessa och det finns ytterst få, om ens något, yrke som bara handlar om praktiskt utförande. Därför är det av stor vikt att vi i skolan ger ungdomarna dessa baskunskaper.

Ungdomarna är kloka individer och ser också att det blir en betydligt svårare väg för dem om de vill vidareutbilda sig eller kanske byta yrke om de väljer ett yrkesprogram idag. Det är inte enbart gymnasiereformens fel utan högskolornas antagningssystem som gör det svårare för dem som kompletterar och läser upp sina betyg.

Resultatet av det hela blir att färre ungdomar söker yrkesprogram. Detta medför att program får läggas ned och dessa program kommer sannolikt aldrig tillbaka. Det är en enorm investering att till exempel starta upp ett industriprogram eller fordonsprogram och den kommun eller privata ägare tror jag inte finns som skulle satsa dessa pengar.

Hur många är det idag som stannar i samma yrke hela livet? Vi vet att många yrken som finns idag inte fanns för tio år sedan. Vilka yrken kommer dagens ungdomar att arbeta med om tio år? Vilka kunskaper är viktiga för framtiden?

 

Jag tror att vi underskattar överföring av kunskaper. Det du lär dig i ett yrke kan i olika grad användas i andra yrken. Det är därför inte bortkastad kunskap om du gått ett yrkesprogram och byter yrke. En bra beredskap för hur man lär och en nyfikenhet och vilja att lära nytt borde vara skolans viktigaste uppgift. Om man därtill ger en bred grund i ämnen som behövs för vidare studier och i ett yrkesliv, går det lättare att byta yrke om det behövs. En viss specialisering blir det givetvis också men blir vi allt för specialiserade blir det att börja om från början om arbetslivet ändrar sig. Det blir omskolning i stället för vidareutbildning. Är det så farligt om man går ett yrkesprogram med en inriktning och senare ändrar riktning? Blir det fler nu som går raka vägen ut i arbetslivet? Kommer vi istället att starta yrkesutbildning för vuxna vilket innebär att många har dubbla gymnasieutbildningar? Är det lönsamt för samhället och individen?

Självklart måste skolan ta sitt ansvar och inte bara gnälla på staten. Skolan måste ha yrkesprogram med bra arbetslivsanknytning och kvalitet i undervisningen men försvinner eleverna finns det ingen möjlighet att förbättra kvaliteten. Jag hoppas att det blir en vändning innan det är för sent och att både företagen och staten värdesätter det fantastiska arbetet som görs på yrkesprogrammen. nLärarförbundets skolformsnämnd för gymnasieskolan arbetar bland annat för att främja och stärka lärarprofessionen.

Lena Hansson ordförande i Lärarförbundets skolformsnämnd för gymnasieskolan

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>