Det är högt tryck i branschen för mobilapplikationer. Företagen efterfrågar närmare 600 praktikanter per år från appskolan i Malmö – långt fler än de uppåt 40 elever per årskull som yrkeshögskolans rektor Claes Magnusson kan erbjuda.

Dennis Bärlund och Daniel Wigren studerade på applikationsutbildningen på Malmö Yrkeshögskola för två år sedan. Nu är de själva lärare på utbildningen parallellt med jobbet i egna firman.
På deras företagskontor hänger en whiteboard med planeringen för apputbildningens nya kursplan. Eleverna lär sig att bygga applikationer för smarta mobiltelefoner. Det är en bransch som växer och förändras snabbt.
– Därför behöver också utbildningen gå i takt med hur marknaden utvecklas, säger Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola.
Höstterminen 2010 drog skolan i gång sin ettåriga utbildning i programmering av mobilapplikationer. Nu har de närmare tusen sökande till utbildningens 35 platser. Från utbildningen är steget inte långt till att jobba. Gabriel Paulisson, 26 år, gör sin praktik hos Saguru och jobbar redan med egna kunder i sitt nystartade företag med konsultuppdrag åt företaget han gör praktik på. Daniel Wigren på Saguru förklarar att även om Gabriel är praktikant så gör han ett fullgott jobb och det hade känts fel att inte betala honom för det.
Att bli arbetslös när utbildningen är klar är inget Gabriel Paulisson oroar sig över. Planen är att arbeta vidare med det egna företaget. Den här dagen håller han på att testa en applikation som är nästan klar att läggas ut till kunder och användare. Applikationen heter Pologram och gör att användaren kan låta andra rösta på olika bilder som man lägger upp på nätet.
– Ja, till exempel om du vill fråga dina kompisar om vilken soffa du ska köpa, förklarar han.
Viktoria Blomberg Book gick också i första årskullen av applikationsutbildningen. Nu driver hon sitt egna företag Appbyrån tillsammans med två kollegor. De är just i färd med att expandera och anställa en till. Hon startade sitt företag redan under utbildningen och fick på egen hand snabbt in uppdrag, berättar hon.
– Det var verkligen skarpt läge direkt. Det var ett bra sätt att lära sig genom att ha kniven mot strupen på en gång.
Precis som sina gamla kurskamrater har hon nu en praktikant från apputbildningen hos sig, Bodil Johansson som just nu jobbar med en applikation som ska kartlägga alla lekplatser i Malmö. Användaren ska få veta var de ligger och vad som finns på lekplatsen.

– Har man gnälliga barn så är det bra att snabbt kunna söka upp var närmsta lekplats finns, säger Bodil Johansson, som just nu är ute och fotograferar stans lekplatser.
Hon tar med sin sexåriga dotter som också får ge sitt omdöme om lekplatserna.
– Man ska få både barn- och vuxenperspektiv, och så ska man få veta om det finns toaletter, bänkar och så vidare vid lekplatsen, säger Bodil Johansson.
Just nu är andelen kvinnor på utbildningen drygt en tredjedel, berättar rektorn Claes Magnusson. Målet är att hälften av eleverna ska vara kvinnor.
– För att nå dit måste vi bli duktigare på att berätta vad man kan åstadkomma efter att ha läst kursen.
Även Claes Magnussonbekräftar bilden att utbildningen är extremt produktionsinriktad. Under det år som utbildningen löper tillverkar eleverna hundratals applikationer. Branschen kring mobiltelefonapplikationer är i sig själv väldigt snabb och i förändring, menar han. Och högskolor och universitet i Sverige har haft svårt att greppa det. Just för att ligga i takt med vad som händer på appmarknaden så kommer alla lärare och föreläsare på skolan direkt från näringslivet. Alla lärarna arbetar parallellt med undervisningen, med just det som de undervisar om.
Han själv undervisar på apputbildningen och det håller honom på tårna och alert, menar han.
Claes Magnusson talar om en snabbt expanderande marknad och bransch. Redan i dag säljs det fler surfpalttor än stationära datorer, till exempel. Och förra julen gick försäljningen av e-böcker om vanliga böcker.
Daniel Wigren och Dennis Bärlund tycker båda mycket om sina relativt nya roller som lärare:
– Det är otroligt utmanande att undervisa, man får mycket frågor som tvingar en att tänka till. Jag vet att händer det något i världen som berör vår bransch då kommer eleverna att fråga om det på måndagen och då måste jag ha läst in mig om det, säger Daniel Wigren.
Alla tre medarbetarna på Saguru kombinerar jobbet i företaget med att vara lärare, ungefär 40 procent av arbetstiden lägger de på att undervisa på applikationsutbildningen. Dennis Bärlund tycker att han växer, på flera plan, av att undervisa:

– Tänk dig att stå inför en hel klass som bara vill en sak och det är att lära sig mer. Det är också en väldigt kreativ miljö, de börjar programmera snabbt och behöver inte läsa 15 veckors teori till exempel.
De tre har olika fokus, Dennis Bärlund till exempel har tidigare arbetat med grafisk design och inriktar sig på det både i företaget och i undervisningen.
– Nu satsar vi på att få in mer design och att eleverna ska få lära sig affärsmannaskap, säger Daniel Wigren och tittar på whiteboarden där läroplanen är uppskissad.
I slutet av utbildningen är eleverna ute på praktik. Det händer inte sällan att eleverna får erbjudande om fast jobb från det företaget där de praktiserat. Rektorn Claes Magnusson är stolt när han berättar att han under ett läsår tar emot cirka 600 förfrågningar från företag som vill ha praktikanter från utbildningen. Alltså långt fler än de runt 35–40 eleverna per årskull kan fylla.
Claes Magnusson berättar att han lobbar hårt på Myndigheten för yrkeshögskolan och på politiker för att få fram fler utbildningsplatser. För de 600 erbjudandena om praktikplats kan ju förvandlas till 600 lediga jobb, resonerar han.