Rättssäkerheten i skolornas hantering av konflikter är låg. Det hävdar sociologiprofessorn Antoinette Hetzler, vid Lunds universitet.
Det är forskningsprojektet ”Konflikt i skolan” som har undersökt 250 slumpmässigt utvalda anmälningar till Skolinspektionen de senaste två åren. 28 procent ledde till kritik, vilket enligt Antoinette Hetzler är en mycket hög siffra, eftersom detta är anmälningar som skolorna har motsatt sig.
– Skolan är första instans i konflikthanteringen. Och Skolinspektionen säger ju i kritikbesluten att skolorna inte har gjort tillräckligt enligt lagen i 28 procent av fallen. Forskare är ganska överens om att om mer än 10 procent av besluten förändras efter överklagan så finns det ett problem med rättssäkerheten i första instans, i det här fallet alltså skolan.
Hon hävdar att varje ärende som anmäls till Skolinspektionen kan ses som ett misslyckande för skolans eget konfliktlösningsarbete, samtidigt som detta arbete kompliceras av att skolan ofta är part i målet.
Ett sätt att komma runt detta skulle kunna vara att Skolinspektionen på en lokal nivå sammanför parterna i en konflikt, anser Antoinette Hetzler. Vilket skulle göra att man snabbare får fram en lösning som båda parter kan förstå och acceptera.
– Precis som företagen som i stället för att stämma varandra hela tiden bestämmer sig för att lösa tvister med en tredje part, så skulle denna part kunna vara Skolinspektionen på en lokal nivå vid skolkonflikter.
Hon hävdar också att enskilda lärare måste bli bättre på att erkänna när de har problem vid konflikter.
– Lärarna måste våga be om hjälp på ett tidigare stadium, utan att det ses som ett misslyckande eller att de betraktas som dåliga lärare, säger Antoinette Hetzler.
Niklas Arevik