Av landets närmare 1 700 högstadieskolor utmärker sig 29. De är de enda som två år i rad har lyckats ge alla sina niondeklassare behörighet till alla gymnasieprogram.
Sedan i fjol krävs godkända betyg i minst åtta ämnen för att komma in på ett yrkesprogram. För de studieförberedande programmen krävs godkänt i minst tolv ämnen. Vilka ämnen som krävs varierar mellan programmen.
Men nästan alla högstadieskolor misslyckas med att förse samtliga sina elever med de nödvändiga kunskaperna, visar TT:s genomgång av Skolverkets siffror. Av 1 657 skolor var det bara 142, åtta procent, där samtliga elever som lämnade grundskolan i våras klarade spärren till yrkesprogrammen. I endast 86 skolor kunde alla niondeklassare välja bland alla program. I denna lilla grupp var det 29 skolor som uppnådde detta både i år och i fjol.
Skolorna är spridda från Norrbotten till Skåne. Hela 21 av de 29 är fristående skolor. Gemensamt för alla är att de har relativt få elever. Och det är en del av förklaringen till att de lyckas, bedömer Per-Arne Andersson, avdelningschef vid Sveriges Kommuner och Landsting:
– Det är lättare att lyckas med 25 än med 125 elever. Vi vet också att höga förväntningar på eleverna och tidigt stöd för dem som behöver det är viktigt för bra resultat. Skolan bör också återkommande fråga sig hur den kan förbättra sina arbetssätt.
Friluftsskolan Vargen i Kiruna är en av de 29 som utmärker sig. Rektor Sven Ylipää säger spontant att styrkan ligger i att den är liten.
– Vi har 22 elever i varje klass och ser och uppmärksammar alla. Och vi har lagt ribban högt: vi vill att eleverna ska vara minst godkända i alla 16 ämnen, säger han.
Att skolan är fristående och profilerad spelar också in.
– Vi är helt beroende av att lyckas. Skulle vi lämna ifrån oss elever som inte kommer in på de program de vill vore det en katastrof. Då hade vi fått kritik för att vi lekt bort tiden i skog och mark. Fast det vi gör under läger och aktiviteter är tvärtom utvecklande för eleverna, säger Sven Ylipää.
Kommunala Sollentuna musikklasser, norr om Stockholm, har också en tydlig profil.
– Musiken skapar gemenskap och förbättrar också koncentrationen. Sedan ska man inte glömma att barnen och deras föräldrar är motiverade och att barnen söker aktivt hit, säger rektor Åse Mellerstedt.
Problemämnet är matte, och där har skolan satt in två lärare i varje klass.
– Det är viktigt att sätta in resurser så fort en elev behöver stöd. Jag tror inte att alla skolor har den ekonomiska möjligheten. Där finns en orättvisa, säger Åse Mellerstedt.
Anna Lena Wallström/TT