Sveriges största skolarbetsgivare, Stockholm, gör helt fel när man lönesätter lärare utifrån elevernas resultat.
Stockholms stad står i fokus för lärarlönediskussionerna. Utbildningsförvaltningen vill ge lärare i skolor där eleverna presterar bättre en större lönepott, medan lärare i skolor med svagare resultat ska få en mindre lönepott. Lärare i sju skolor får lägre löneökningar än vad som anges i avtalet. Det stora flertalet skolor får en tilldelning exakt som avtalets garanti.
Sveriges största skolarbetsgivare, Stockholm, har mycket att leva upp till. Då håller det inte att omfördela pengar mellan olika skolor. Det måste handla om verkliga satsningar.
Under en lång avtalsrörelse krävde Lärarförbundet att lärarna skulle få mer än andra — och det har vi också fått. Avtalet är ett första steg för att göra läraryrket mer attraktivt. Samtidigt är det långt ifrån de nivåer som krävs för att mota den nationella lärarkrisen. Nu ska varje kommun sätta löner för 2012. Det är upp till bevis — vill kommunerna verkligen satsa på oss lärare?
Lärarförbundet har skarpt kritiserat Stockholms feltänkta förslag. När politikerna säger att de satsar på lärarna, gör de i praktiken inget annat än att leva upp till avtalet. Vill politikerna i Stockholm verkligen belöna ett gott lärararbete, bör de snarare skjuta till extra pengar utöver avtalets lägstanivå på 4,2 procent.
Lönen är arbetsgivarens skarpaste verktyg för att belöna ett bra arbete. Nu konstruerar man tvärtom ett system som i praktiken belönar elevernas förutsättningar och resultat. Det blir helt fel.
Stockholms teoretiska modell utgår från att lärare kan och ska lönesättas i grupp, utan tydliga grunder för lönen. I Stockholms kommun har den individuella lönesättningen — som belönar ett gott lärararbete — varit outvecklad alltför länge. Stockholms rektorer behöver bättre instrument för att lyckas med individuell lönesättning, inte sämre som i förslaget.
Stockholmspolitikerna pekar mycket olyckligt ut skolor och lärare, snarare än att bygga starkare skolor. De tuffaste skolorna behöver locka och behålla många och duktiga lärare. Det är väldigt stor risk att det blir som två lärare skrev på Dagens Nyheters debattsida. Duktiga lärare kommer att söka sig bort från de skolor där de behövs allra mest.
Lärarförbundet vill driva fram förbättringar. Därför både kritiserar vi dåliga förslag och lägger fram idéer för utveckling.
Vi vill ha en lönepolitik i Stockholm och alla andra kommuner som bärs av tre principer:
- Det är lärarens arbete som ska lönesättas, inte elevernas resultat på nationella prov
- eller socioekonomiska effekter som slår rakt in i skolan.
- Det är lönesättande chef som ska avgöra vilka löner varje lärare på varje förskola och skola ska ha — ett system som utgår ifrån behov och lönestrukturer .
- Varje lärare ska få veta varför man har fått den lön man har fått och vad man kan göra för att få en högre lön.
Den 17 december beslutar kommunstyrelsen i Stockholm om lönerna för stadens lärare. Det är ett viktigt beslut för hela landet. Lärarförbundet kommer att jobba stenhårt för att Stockholmspolitikerna ska göra om och göra rätt. Lärarförbundet kräver att Stockholms kommunstyrelse fattar beslut om verkliga satsningar som betyder högre löner och bättre vardagsvillkor för Stockholms lärare.
Eva-Lis Sirén
ordförande Lärarförbundet