Nyckeln till lyckad undervisning stavas kärlek till jobbet och fortbildning. Utan dem uppstår lätt stagnation och en undervisning utan glädje. Det tycker Marianne Nordström, bildlärare på Ytterbyskolan i Kungälv.
– Just de här projekten blev väldigt bra, säger Marianne Nordström.
Händelserna utspelade sig på 90-talet och något liknande har inte hänt på länge. Ett skäl till det är att eleverna i dag arbetar med skisser som måste bli godkända innan de får fortsätta sina arbeten.
– Det är klart, alla följer inte sina intentioner, men på det här sättet är det i varje fall lättare att sätta stopp för de tokigaste idéerna.
Att det är högt i tak i hennes klassrum råder det ingen tvekan om, eleverna ska ta ut svängarna och de ska våga. Det är stommen i hennes undervisning och det är stommen i hennes syn på lärarrollen.
– Eleverna kan tycka att jag är väldigt explosiv. Jag känner mycket och jag tycker mycket, men så ska det vara. Det enda som inte är tillåtet i mitt klassrum är att kränka någon annan.
För att uppnå ett sådant klimat och för att undvika att det blir ostrukturerat, gäller det att entusiasmera och engagera. Först pratar hon med gruppen i sin helhet och sedan de som behöver extra stöd och hjälp en och en. Oavsett om eleven är oengagerad eller superduktig gäller det att ställa de rätta frågorna. Till de oengagerade kan det handla om att hitta något förlösande och till de duktiga att ge genomtänkt feedback och förslag på mer utmanande uppgifter, berättar Marianne.
Högt i tak är det ena benet. Det andra att själv må bra. För Marianne har att må bra varit synonymt med fortbildning och under åren har hon gått många kurser på kvart- och halvfart. Senast en kurs i samtidskonst.
– Kurserna har gett mig energi och lust att testa nya saker med elever.