Varierande väntetider på utredningar gör att skolan inte är likvärdig, menar Bertil Östberg, utbildningsdepartementet.
![Bertil Östberg Bild: Jann Lipka](http://www.lararnasnyheter.se/sites/default/files/imported/SP_12_04_s28_dyslexitva-web-images/5d275643_100pc_opt.jpeg)
– Finns det behov av en utredning ska det utredas i lämplig ålder. Jag har ingen egen uppfattning om när det ska ske men ska man utgå från forskningen bör det absolut ske tidigare, säger Bertil Östberg.
Väntetiden för en utredning varierar stort beroende på var eleverna bor, visar sammanställningen. Men det ska egentligen inte spela någon roll eftersom elever har laglig rätt till stöd utan vare sig utredning eller diagnos, förklarar Bertil Östberg.
Samtidigt anger var fjärde lärare i en undersökning som Lärarnas tidning gjorde i våras att det krävs en diagnos för att en elev ska få särskilt stöd på deras skola. Något som är ”helt oacceptabelt”, enligt statssekreteraren.
– Det är klart att det betyder att det finns brister i likvärdigheten om det är på det här sättet. Huvudmännen har ett stort ansvar. Kommunerna måste se till att rektorerna följer lagen, säger han.
I skollagen är numera elevhälsan inskriven. Den ska jobba med bland annat
medicinska insatser och det måste finnas exempelvis psykolog, skolläkare och kurator på skolorna. Däremot står det inget om logopeder.
Mellan två och åtta procent av befolkningen tros ha svårt att läsa och skriva, enligt Dyslexiföreningens hemsida. Trots det behövs inget krav på logopeder som utreder dyslexi i skolan, förklarar Bertil Östberg. Han tror inte att det hade hjälpt fler elever tidigare. Små kommuner skulle få svårt att rekrytera logopeder för att leva upp till det kravet. Därför bör landstingen även i fortsättningen ha hand om dyslexiutredningar.
– Man måste träffa överenskommelser mellan kommun och landsting för att hitta lösningar som fungerar överallt. Ibland blir det tvister men det måste man lösa så att barn inte kommer i kläm, säger Bertil Östberg.
Han förklarar att det inte är aktuellt att förändra lärarutbildningen så att fler blivande lärare får lära sig mer om hur de ska upptäcka dyslexi. Landstingen måste i stället ta sitt ansvar och utreda dyslexi i tid.
– Jag utgår från att Socialstyrelsens kommande tillsynsmyndighet kommer att granska och följa upp det här.