Lärartätheten måste öka. Det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiets eniga om i sina skuggbudgetar för 2013.
Den 20 september lämnade regeringen budgeten för 2013 till riksdagen. Nu har de rödgröna partierna presenterat sina budgetmotioner.
Samtliga lägger mer pengar än regeringen på området utbildning och universitetsforskning. Socialdemokraterna lägger tre miljarder, Miljöpartiet två miljarder och Vänsterpartiet åtta miljarder mer än regeringen. De tre partierna är eniga om behovet av satsningar på några punkter, även om de prioriterar olika saker olika mycket.
Ett område där det råder stor enighet är behovet av fler lärare och mindre klasser i grundskolan. Socialdemokraterna satsar två miljarder kronor på att dra ner elevantalet med 4–5 elever per klass i årskurs F–3.Vänsterpartiet lägger en miljard och Miljöpartiet 500 miljoner på att öka antalet lärarledda timmar.
Att vuxenutbildningen behöver mer pengar och platser, än regeringens drygt 600 miljoner till 10 900 platser på yrkes- och lärlingsvux samt folkhögskolan, är partierna också eniga om.
En S-märkt miljard ska ge 17 000 fler platser i komvux och yrkesvux och 1000 nya folkhögskoleplatser. Socialdemokraterna vill teckna utbildningskontrakt med alla arbetslösa under 25 som inte har gått klart gymnasiet, där det krävs att man genomgår utbildningen för att få ersättning från samhället.
Vänsterpartiet vill införa en gymnasiegaranti som ger alla rätt till gymnasieutbildning innan de fyller 25 år. För att klara garantin läggs 1,1 miljarder i V-budgeten på 29 000 fler platser på komvux och yrkesvux.
Miljöpartiet nöjer sig med 120 miljoner till 2000 extra platser på folkhögskolornas allmänna linje.
Skolor i utsatta områden prioriteras av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. V vill fördela en miljard till de skolor och elever som har störst behov. S satsar 100 miljoner på de 50 skolor som har störst andel elever som inte blir gymnasiebehöriga samt 50 miljoner på att attrahera de bästa lärarna till dessa skolor med hjälp av högre löner.
Fritidshemmen får pengar till att öka antalet fritidspedagoger och minska gruppernas storlek av V (750 miljoner) och MP (100 miljoner).
Lärarnas kompetensutveckling får en halv miljard av såväl S som MP. Dessa partier svarar också på regeringens beslut att tillåta RUT-avdrag för läxhjälp med att lägga pengar på gratis läxhjälp i grundskolan – 110 miljoner från S och 30 från MP.
I övrigt vill Socialdemokraterna förlänga skolplikten upp till 20 dagar under sommaren för elever i årskurs 6–9 som inte når målen.
Miljöpartiet lägger pengar på modersmålsundervisning och ämnesundervisning på modersmålet medan Vänsterpartiet prioriterar frukostservering i skolan och barnomsorg på obekväm arbetstid.
Karin Lindgren