I det nya löneavtalet finns inget undantag för arbetsledande personal som det gjorde i det förra. Det innebär att även skolledarna ingår i den grupp som garanteras en minsta löneökning på 4,2 procent i år.
I det nya löneavtalet finns inget undantag för arbetsledande personal som det gjorde i det förra. Det innebär att även skolledarna ingår i den grupp som garanteras en minsta löneökning på 4,2 procent i år.
Agneta Cederbom, ordförande i Lärarförbundets skolledarförening, är väldigt nöjd med att det inte blev något undantag för skolledarna i det nya avtalet. Men hon säger också att det var osäkert in i det sista vad det var som gällde. Samma kväll som avtalet undertecknades stod det på Lärarförbundets Facebooksida att ”för skolledare gäller precis som tidigare ett icke definierat utfall för hela avtalsperioden”.
– Då fick jag nästan blodstörtning. Men sedan fick vi besked om att det gällde skolledarna också och nu är vi lyckliga, säger Agneta Cederbom.
Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet, förklarar den felaktiga uppgiften på Facebook med att det gick ”fort och fel”. Han säger också att det inte hade låtit sig göras att lämna skolledarna utanför det garanterade utfallet.
– Nu ingår skolledarna och det är en tydlig markör för att de, precis som lärarna i övrigt, behöver en ordentlig uppvärdering, säger han.
Skolledarföreningen har inte rösträtt på Lärarförbundets representantskap. Men Agneta Cederbom var med där och rekommenderade församlingen att säga ja till avtalet. Hon tycker att det är ”acceptabelt”.
– För mig är det här ett steg i rätt riktning även om det hade kunnat vara högre naturligtvis. Det skiljer ju ungefär 10 000 kronor i lön mellan oss och andra kommunala chefer.
Hon tycker att en annan positiv sak med avtalet är att det står att parterna ska se över lärarnas arbetssituation och arbetstid. Den skrivningen omfattar även skolledarnas arbetsbelastning, menar Agneta Cederbom. Dessutom införs det i nya avtalet en särskild visstidsanställning, legitimationsgrundande anställning, som gäller för lärare som går sitt introduktionsår.
– Det är en viktig sak för oss såväl som för studenterna. Det är ju vi skolledare som ska hantera det.
Linda Forssén, ordförande i Trollhättans lokalavdelning, är lärare i grunden men rektor sedan i augusti i år. Hon tycker att det visar på styrkan av att vara en del i en stor organisation att skolledarna nu får ta del av de garanterade 4,2 procenten. Hon röstade också ja till medlarnas bud på representantskapet.
– Det är klart att det här inte är ett avtal som man hoppar jämfota av, för det här är inte den uppvärdering av läraryrket som vi så väl behöver, absolut inte. Men det var ändå ett mycket bättre alternativ än att säga nej, säger Linda Forssén.
Reaktionen bland medlemmarna i Trollhättans lokalavdelning har varit blandade, säger hon.
– Först var det nog en väldig besvikelse och ilska över att man inte fick mer. Men sedan, när folk har lugnat ner sig lite, så inser de flesta att det inte var ett jättedåligt avtal om man jämför med andra. Det är ett första steg, en avbetalningsplan.