Samhällskunskap på yrkesprogrammen knyts för dåligt till respektive program. Undervisningen skulle bli mer meningsfull om samhälls- och yrkeslärarna samarbetade, menar Skolinspektionen.
Yrkesprogrammens samhällskunskap ska kopplas till det program eleverna går på. Men så är det sällan, visar en granskning från Skolinspektionen.
– Det ska märkas om man går bygg eller fordon. Tanken är att det ska öka elevernas intresse och förbättra resultaten, säger Eleonor Duvander, projektledare för granskningen.
Enligt inspektionen måste samhällskunskaps- och yrkeslärarna samarbeta mer. Om eleverna bygger ett hus kan de till exempel hålla på med ekonomiska kalkyler om bolån i samhällskunskapen. Läser de samhällsekonomi, om till exempel utbud och efterfrågan, kan det kopplas till fordonsmarknaden, förklarar Eleonor Duvander.
Skolinspektionen besökte 38 gymnasieskolor för att se om elever på yrkesprogrammen ges tillräckliga möjligheter att nå målen i samhällskunskap. Granskningen visar att det finns en risk för att yrkeselever inte lär sig så mycket som de skulle kunna, eftersom vissa lärare utgår från att de inte är intresserade. Flera av lärarna i undersökningen menar att eleverna många gånger inte siktar högre än på godkänt betyg.
– Det ska man inte nöja sig med. En lärares uppdrag är att få varje elev att lyckas så bra som möjligt, säger Eleonor Duvander.
Men även om lärarna är ansvariga för att motivera eleverna och variera undervisningen, är det rektorernas ansvar att organisera arbetet så att lärarna kan samarbeta mer med varandra, menar hon.
Inspektörerna hittade också bra saker med yrkesprogrammens samhällskunskap. Flertalet elever tycker till exempel att ämnet är roligt och att lärarna är bra. Eleverna får också goda möjligheter att påverka sin egen undervisning.
– Våra förslag ska ses som ett sätt att göra något bra ännu bättre, säger Eleonor Duvander.
Linus Hellerstedt