I Landskrona har en särskild lönesatsning på skickliga lärare lett till att lönespridningen ökat något.
— Det är viktigt att de lärare som särskilt bidrar till en ökad måluppfyllelse får erkänsla för det, säger Landskronas utbildningschef Tomas Johansson.
Kommunen beslutade att lägga fem miljoner kronor extra på lärarnas löner utöver den ordinarie lönerevisionen 2011. Lärarfacken medverkade inte i beslutet och hade inget inflytande över hur de extra pengarna skulle fördelas.
Arbetsgivaren satte upp ett antal lönekriterier med syftet att premiera pedagogisk skicklighet. Det handlade alltså inte om karriärtjänster eller att ta nya uppdrag.
Resultatet blev att 160 lärare — cirka en femtedel av kommunens lärare — fick 1 400 till 2 900 kronor mer i månaden.
— Det här var ett första steg, vår avsikt är att öka lönespännvidden även i fortsättningen. Det måste vara möjligt för en lärare att få en god löneutveckling, säger Tomas Johansson.
Eva Börjeson, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning, tycker förstås att det är bra med mer pengar till lärarnas löner. Hon har ändå några invändningar.
— Vi hade önskat att fler lärare hade fått del av pengarna och hoppas att det inte ska vara en engångshändelse. Nu skapades en hel del frustration bland lärare som inte fick del av extrapengarna, säger hon.
Grundskolans lärare prioriterades i satsningen, särskilt lärare i år 7—9 och i praktiskt estetiska ämnen.
— Vi vill gärna göra en satsning på förskollärarna också, men vi får se var det centrala avtalet hamnar först, säger Tomas Johansson.
Ingvar Lagerlöf