På Hammarbyskolan i Stockholm är det fortsatt full fart på skolidrottsföreningen.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Skolidrottsföreningar för elever i förskoleklass upp till årskurs 5 är inte så vanliga men på Hammarbyskolan startade Magnus Wallner, lärare i idrott och hälsa, en för snart tre år sedan. Då var tidningen Idrottsläraren med på ett balettpass för lågstadieelever under den stränga, men mycket berömmande, före detta professionella dansaren Leszek Kostrzewskis ledning. Just baletten är tyvärr nedlagd det här läsåret eftersom Leszek Kostrzewski, som arbetar på skolans fritidshem, inte längre har möjlighet att ha gruppen men i stället har en rad nya aktiviteter som streetdance, yoga och rugby tillkommit.
– De flesta av aktiviteterna leds fortfarande av antingen föräldrar till barn på skolan eller av olika lokala idrottsföreningar. Men streetdancen leds av en ung tjej som går danslinjen på Fryshusets Gymnasium och som egentligen inte har någon koppling hit, berättar Magnus Wallner som är glad att kunna erbjuda aktiviteter som kompletterar de mer traditionella sporterna som basket, handboll och skidåkning.
Själv leder han liksom förut bara löpningen men det administrativa vilar fortfarande tungt på hans axlar trots att styrelsen nu utökats. I dagsläget består den av fyra ur skolpersonalen, inklusive Magnus Wallner, och tre föräldrar som ordinarie ledamöter plus två föräldrar som suppleanter.
– Så det är mest mitt eget fel att jag fortfarande gör så mycket själv. Jag måste bara hinna fördela uppgifterna så kommer det bli mindre. Det finns dessutom fler föräldrar som har erbjudit sig att hjälpa till, konstaterar han.
Att det är så lätt att engagera föräldrar både till styrelseuppdrag och som ledare beror nog på att föreningen har blivit mycket populär.
– Ja, föräldrarna till och med skryter om den inför andra föräldrar med barn på andra skolor, säger Magnus Wallner.
Ett av målen med skolidrottsföreningen var just att öka föräldraengagemanget i skolan. Som ett led i det har Magnus Wallner även startat en löpgrupp för föräldrar på tisdagskvällar. Från början ledde han den själv men nu har en av föräldrarna tagit över.
– Jag insåg att det blev lite för mycket att själv vara med även om det var roligt, jag måste ju hinna med mina egna barns aktiviteter också, konstaterar Magnus Wallner.
Föräldralöpgruppen, som består av ett trettiotal personer med en riktigt aktiv kärna på 10-12 stycken, har fått bra sammanhållning och lärt känna varandra väl.
Aktiviteterna för eleverna pågår alla vardagseftermiddagar i veckan utom en som är till för att ge fritidshemmen möjlighet att hitta på egna aktiviteter. Störst direkt mervärde ger skolidrottsföreningen till lektionerna i idrott och hälsa när det är dags för Magnus Wallner att ha orientering med ettorna.
– Det kan vara lite knepigt att vara ensam med trettio nybörjare så då är det till jättestor hjälp att veta att jag har några elever i gruppen som redan kan lite mer och som kan hjälpa de andra, tycker han.
Trots skolidrottsföreningens succé på Hammarbyskolan har idén inte fått särskild stor genomslagskraft på andra skolor. I alla fall inte än.
– Nej, hittills har vi inte haft några studiebesök även om en kollega på en skola i närheten sagt att hon skulle vilja höra mer om hur jag har gjort för att eventuellt starta upp något liknande på sin skola, berättar Magnus Wallner.