Antalet elever som är behöriga att söka till något av de nationella programmen i gymnasieskolan i år är i stort sett oförändrat jämfört med förra året. Det visar preliminär betygsstatistik från Skolverket. — Utgångspunkten får inte vara att detta är siffror vi ska leva med, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.
87,6 procent av eleverna som gick ut årskurs nio i våras var behöriga, jämfört med förra året då 87,7 procent hade behörighet.
Betygskraven skärptes inför hösten 2011. Tidigare krävdes godkända betyg i matematik, engelska och svenska alternativt svenska som andraspråk. De skärpta behörighetskraven innebär att det behövs godkända betyg i ytterligare fem ämnen, totalt åtta, för att söka yrkesprogram.
Betyg som har lästs upp under sommaren finns inte med i statistiken.
— Det här bekräftar att det finns brister i hur mycket man lär sig i den svenska skolan och det slår igenom i betygen. Jag tycker att det är bekymmersamt och med den nya skollagen finns det större möjligheter att kräva särskilt stöd, skolor måste sätta in rätt stöd snabbt, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.
Omkring 12 000 elever lämnade grundskolan i år utan gymnasiekompetens enligt Skolverket. 28,6 procent av eleverna som läser svenska som andraspråk har inte nått upp till kraven för godkänt.
— Utgångspunkten får inte vara att detta är siffror vi ska leva med. Skolorna måste prestera mycket bättre och då måste skolhuvudmännen, kommuner och friskolorna, verkligen se till att det finns förutsättningar för lärare och elever så att eleverna når ett mycket bättre resultat, säger Ekström.
Mats Thorén TT