Djupdykning. Det smattras, kokas och vickas på höfterna i olika hörn av Guldhedsskolan. Genom det främmande språket, rytmerna, kryddorna och färgerna når elever och lärare bortom läroböckerna.
Musiken och sången letar sig genom dörren ut i korridoren. Melodin och den spanska texten flätar sig samman över den distinkta mattan av rytmer.
”Anda, vete que no quiero pasar por ti mas fatigas.”
Samma textrader om och om igen. De beskriver en kvinna som vill att mannen i hennes liv ska lämna henne; hon vill inte har mer bekymmer med honom.
Dörrhandtaget in till rummet trycks ner av vår ciceron, läraren i hem- och konsumentkunskap på Guldhedsskolan i Göteborg, Charlotta Olsson. Därinne sitter några av eleverna på varsin låda, ett kubanskt/peruanskt instrument som kallas cajón, och spelar taktfasta rytmer. Andra smattrar på sina kastanjetter intill. Det är inte helt lätt, men med envishet går det bättre och bättre.
En extra lyx är den livs levande musikerduon, hon som sjunger och spelar kastanjetter och han som spelar flamencogitarr, flinkt och eldigt. Han lär ut de smäktande gitarrackorden till hårdrockskillen Erik Lundberg Karlsson. Tillsammans levererar de ackorden som andas tårar och ont i hjärtat.
Charlotta Olsson är en av de två lärare som planerat temaprojektet Kultur i Spanien. Hennes kompanjon är Darwin Pastorino, just nu helt inne i flamencorytmerna. Han undervisar till vardags i sitt modersmål spanska, men också i matte.
– Idén kom från vår kultursamordnare och jag och Darwin tyckte att det lät intressant. Det är en stor fördel för mig att få flera kollegor att samarbeta med, jag är ensam i mitt ämne här på skolan. För eleverna är det en vinst att få skapa och lära sig matlagning på ett annat språk, säger Charlotta Olsson.
Andra lärare samsas om att dra sitt strå till stacken, spansklärare nummer två vid skolan och bildläraren har själva önskat att få vara med.
I en annan lokal dansas det salsa så det står det härliga till. Trots hettan i dansen, ligger håret hos en av instruktörerna klanderfritt. De röda dansskorna hos den andra matchar de knallröda tånaglarna.
– Uno, dos, tres pa! Små steg! Runt, runt, runt, runt! Och så från början!
Två killar dansar tillsammans, annars är det mest vanliga par. En håller sin partner i ett stadigt grepp och biter sig koncentrerat i läppen. Lite svårt är det allt!
De har redan provat på under några timmar för ett par veckor sedan och kommit över den värsta nybörjarblygseln. En av killarna har ingen att dansa med, så han dansar ensam.
Det är en enkel salsakoreografi som lärs ut. Musiken är reggaeton, en tuffare typ av salsa med inslag av reggae, rap och afro.
Nu måste Charlotta Olsson skynda vidare för att förbereda sig inför passet i hem- och konsumentkunskap. Hon fick jobbet här för snart två år sedan och har alla elever i femman, åttan och nian i ämnet. Utan ämneskollega att fråga om råd, får hon lösa allt själv efter bästa förmåga. Eller som hon säger: ”Då får man ju det som man vill ha det”!
Utanför hem- och konsumentkunskapssalen står redan eleverna och stampar. Ämnet är populärt och alla vill in så snabbt som möjligt. Förberedelserna får ske med eleverna runt omkring.
Maten som ska lagas är ett recept från Darwin Pastorinos mamma och mormor i Uruguay. Rätten heter Bacalao con arroz, torsk med ris. Men i Darwin Pastorinos barndom användes klippfisk, som kommer från samma fiskfamilj som torsken. Rätten lagades bland katoliker när man bröt fastan i påskveckan.
Svarta förkläden åker på och eleverna placerar sig i grupper om två eller tre vid de olika köken. Vagnen med ingredienser körs fram. Frågorna står som spön i backen:
– Ska man koka potatisen?
– Var är saltet?
– Vem har kanelen?
Också Darwin Pastorino frågar:
– Ska jag stoppa recepten i plastfickorna?
Och mitt i allt detta står Charlotta Olsson, lugn som en filbunke.
– Jag har aldrig lagat den här rätten förut, så vi får se hur det blir. Eleverna får prova och testa. Blir det misslyckat så får man förklara varför, säger Charlotta Olsson, samtidigt som hon öppnar en stor konservburk med krossade tomater.
Hon fortsätter:
– De elever som är med läser spanska som b-språk. Efter första gången för några veckor sedan, var det en massa positivt prat bland eleverna om det här projektet. Så i dag ville ännu fler vara med. Det är så roligt att se glädjen hos dem! Sista projektdagen i juni ska vi ha en fiesta. Då kanske vi lagar paella utomhus tillsammans med personalen i skolmatsalen.
Några av eleverna, som går i åttan och nian, gör dagens rätt med ris och de andra gör den i stället med potatis. Ovana fingrar skivar potatisen, långsamt och omsorgsfullt. Ett par tjejer gör en vegetarisk variant med corn.
– Och så bryn vitlöken, löken och purjolöken i oljan. Ni ska göra fyra portioner, instruerar Charlotta Olsson.
En flicka i slöja har dragit huvan på sin chockrosa tröja över huvudduken. En praktisk lösning i köket.
– Ahora! Rör ihop lite snabbare! Det går inte att laga mat på spanska utan att improvisera! ropar Darwin Pastorino som rycker in när det behövs.
– Gör lite som du känner, håller Charlotta Olsson med.
Erik Lundberg Karlsson, som spelade flamencogitarr på förmiddagen, arbetar koncentrerat och målinriktat tillsammans med Tringa Gashi. Han har en keps nedtryckt över sitt långa hår. På den står texten Sonic Assault. Det är hårdrocksbandet han spelar gitarr i. Både han och Tringa Gashi går i nian och har håret samlat i tofs; han sitt ljusa mitt bak och hon sitt bruna lockiga fräckt på sidan.
Kikärter, kanelstång och gurkmeja ska i röran och snart börjar det dofta underart.
– Femmorna har arbetat en del med fisk och fiskrätter, men det har inte blivit så mycket för åttor och nior, så det här passar bra. Och så tar vi in en kock sista gången, säger Charlotta Olsson i en av de små pauser hon tar sig.
När maten puttrar på spisen och efterrätten tortilla med banan och ananas åkt in i ugnen, tar Charlotta Olsson med oss till bildsalen. Under den förra projektdagen tittade eleverna på en film om Pablo Picassos konst. I dag är det dags att prova den kubistiska tekniken.
Eleverna arbetar i par, målar i olja på duk. De har fått bestämma ett tema för bilden; mode, kärlek, sport. Med anknytning till temat kompletteras bilderna med texter på spanska i en slags collageteknik.
Charlotta Olssons mobil ringer en gång, två gånger. Det är Darwin Pastorino som inte hittar så bra i köket. Var finns visparna?
När vi återkommer till hem- och konsumentkunskapssalen är matmästerverken klara. Fiskröran är konstifikt upplagd och garnerad med gula citronskivor och persiljekvistar. Alla fat på sitt eget sätt.
Solen tränger in genom fönstren och värmen från ugnarna gör rummet varmt. Ur en bergsprängare strömmar den gamla slagdängan La Cucaracha.
Ahora, vamos a comer!
Nu äter vi!