Svenska niondeklassare är jätteduktiga på engelska, men rätt skrala på spanska. Kanske är det dags att börja med spanskan, tyskan och franskan tidigare i skolan, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.
Skolverket slår fast att svenska elevers engelska är ”i toppklass”. När 3000 niondeklassares kunskaper jämfördes med dem hos jämnåriga i 13 andra europeiska länder stod det klart att svenskarna var klart bäst på att läsa och förstå talad engelska. I skrivförmåga var endast de maltesiska eleverna bättre.
Totalt 53 000 elever deltog i ESLC (European survey of language competences), den hittills största internationella språkstudien. Varje land deltog med sina två största främmande språk, vilket innebar att svenska elever även testades i spanska. Där gick det inte alls lika bra. Medan en stor andel av de svenska eleverna presterade på den högsta nivån i engelska var det en mycket liten andel som nådde dit i spanska. En fjärdedel nådde inte ens upp till nivån för grundläggande kunskaper i läsförståelse.
Förutom de svenska eleverna var det endast de franska som deltog i spanskproven och de var bättre än de svenska.
Skolverket ser flera förklaringar till att svenska ungdomar är så duktiga på engelska: Engelskan har högre status, nyttan med engelska upplevs som större och eleverna har mer kontakt med engelskan utanför skolan. Engelskundervisningen börjar också i lägre årskurser och är obligatorisk.
I dag börjar eleverna med spanska, tyska eller franska i sexan eller sjuan. Frågan är om det inte vore värt att börja den undervisningen tidigare i skolan och göra det till ett obligatoriskt ämne, säger Anna Ekström.
– Den här undersökningen visar ju hur viktigt det är att starta tidigt och att språket har en stark ställning i skolans verksamhet, säger hon.
Redan i dag har många skolor har svårt att rekrytera behöriga lärare i spanska. Finns det då resurser att börja undervisa fler elever?
– Säkert inte i dag, men vi skulle kunna ha det i framtiden om vi satsade ordentligt på kompetensutveckling, säger Anna Ekström.
Anna Lena Wallström/TT