Tusentals ungdomar som varken arbetar eller pluggar riskerar att aldrig komma in på arbetsmarknaden. Nu vill regeringen ha svar på hur tonåringarna ska få bättre stöd av samhället.
Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler har fått uppdraget att utreda hur kommunerna bättre ska fånga in de ungdomar som varken har ett jobb, en praktikplats eller en skola att gå till. För trots att kommunerna är skyldiga att följa upp sina ungdomar under 20 år, saknas handlingsplaner i 100 av landets kommuner.
– Det finns också ett fåtal kommuner, som trots lagkravet, inte gör någonting, konstaterade ungdomsminister Nyamko Sabuni vid en pressträff.
År 2009 fanns det 12 000 unga som samhället saknade information om vad de gjorde.
– Efter finanskrisen finns det skäl att tro att antalet är högre, sade Sabuni.
Ett av Beglers deluppdrag blir därför att se hur gruppen unga sysslolösa kan kartläggas, och om ansvarsfördelningen mellan kommunerna och de statliga myndigheterna behöver förtydligas.
– Vi vet redan att ju tidigare man lämnar skolan, för att man inte kommer in på gymnasiet eller hoppar av, desto svårare är det att återetablera sig. Min förhoppning är att kunna peka på framgångsvägar för att inga mellan 15 och 20 år ska stå utanför systemen, sade Ann-Marie Begler.
Anna Lena Wallström/TT