Förslaget till kursplan beskriver specifika kunskaper som fritidshemmen kan bidra med.
Det var i mitten av mars som förslag från Lärarförbundet till ”Kursplan för de fritidspedagogiska verksamheterna” lämnades till utbildningsministern med förhoppning om ett regeringsuppdrag. Men det officiella svar som Utbildningsdepartementet ger några veckor senare lyder: ”Det är möjligt att utveckla fritidshemmens verksamhet inom ramen för de nya styrdokumenten. Någon ytterligare reglering av fritidshemmet planeras inte.”
– Vi nöjer oss förstås inte med det svaret, utan kommer att driva frågan vidare på flera plan. Självklart kommer vi att presentera förslaget, ”Kursplan för de fritidspedagogiska verksamheterna”, både för centrala och lokala politiker, säger Britta Sjöström, ombudsman i Lärarförbundet.
Att Lärarförbundet anser att en kursplan behövs är för att läroplanen inte är tillräcklig. Syftet är bland annat att tydligare visa att fritidshemmet i förhållande till skolans obligatoriska verksamheter har en kompensatorisk funktion samt är en brygga mellan lärandet som sker i och utanför skolan. Förslaget som har tagits fram av Lärarförbundets ämnesråd Fritidspedagogik förklarar vilka specifika kunskaper som fritidsverksamheterna kan bidra till för att eleverna ska uppnå läroplanens mål. Bland annat skriver man att eleverna genom att delta i fritidshemmets verksamheter utvecklar olika förmågor och intressen så som social och medborgerlig kompetens. ”Det intressestyrda lärandet kan bidra till elevernas identitetsutveckling och fritidshemmet som kulturell mötesplats ger möjlighet att lära känna olika perspektiv och levnadssätt.”
Strukturen på kursplanen följer skolans övriga kursplaner för respektive ämne, det vill säga i ganska allmänna ordalag punktas begreppen med en rad exempel som har betydelse för innehållet. Några av rubrikerna är: livsfrågor, hälsa och livsstil, samarbete och relationer, konflikthanering, olika estetiska uttryck, miljö och hållbar utveckling och språklig träning.
Åsikter om nyttan av en kursplan kan sammanfattas å ena sidan i att verksamheten i fritidshem inte liknar skolans och därför behövs ingen kursplan. Å andra sidan behövs det verkligen en kursplan av flera skäl framför allt för tydlighetens skull.