Efter lärarförbundens nej till SKL:s bud väntar medling i förhandlingarna om ett nytt kommunalt avtal. För lärarna står kravet att få mer än andra fast.
– SKL har inte förstått allvaret i den nationella lärarkrisen. Om de inte gör det är jag orolig att många lärare lämnar yrket, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
På torsdagen sa Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund nej till SKL:s bud. SKL hade föreslagit ett femårigt avtal, där det första året skulle ge 4,0 procent, det vill säga 1,4 procent mer än andra grupper, och andra året 0,2 procent mer än andra grupper. De tre sista åren saknade garanterade nivåer.
Lärarförbundet har räknat ut att förslaget garanterade en lärare i snitt 364 kronor mer i månaden än vad andra grupper har fått.
– Det är inte ett första tydligt steg mot den uppvärdering som hela tiden har varit vårt krav. Första året med 1,4 procent mer var hyfsat men sen tog det slut, säger Eva-Lis Sirén.
De tre sista åren skulle löneökningarna avgöras på lokal nivå i kommunerna. Om kommunerna då inte skulle vara beredda att satsa på lärarna skulle det inte gå att göra något åt det, eftersom avtalet inte skulle kunna sägas upp.
– Det vägde tungt in i beslutet att avvisa budet. Vårt nej kommer ur en brist på tillit, i allt för många kommuner har vi sett att man har gett lärarna minsta möjliga löneökning, säger Eva-Lis Sirén.
SKL:s bud uppfyllde heller inte lärarförbundens krav på att göra något åt lärarnas höga arbetsbelastning. Inte heller tog budet tillräckligt upp konsekvenserna av de senaste årens många utbildningspolitiska reformer.
Efter lärarnas nej svarade SKL med att föreslå ett ettårigt avtal som skulle ge 2,6 procent, i linje med vad andra yrkesgrupper har fått.
– Naturligtvis säger vi nej till det. Det innebär ingen uppvärdering, säger Eva-Lis Sirén.
Sedan ska parterna komma överens om vem som ska medla. I många andra avtalsområden utser Medlingsinstitutet medlare, men i de kommunala förhandlingarna utser parterna gemensamt medlare. Eva-Lis Sirén tror inte att en medling kommer igång förrän i början av hösten.
Erfarenheten visar att det är nästan hopplöst att få mer än det så kallade märkets 2,6 procent under en medling. Eva-Lis Sirén utesluter inte konflikt, men flaggar för att det inte är så lätt att få genom sina krav i en strejk.
– Sverige har en ordning på arbetsmarknaden som gör det omöjligt att strejka för att få mer än andra. Men vi har ett starkt stöd och kan inte ge oss. Vi måste få politikerna att säga ja till lärarna.
Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner säger till Svenska Dagbladet och Skolvärlden att Lärarförbundets ledning först tänkte säga ja till SKL:s bud och satte press på LR att också säga ja. Det stämmer inte, enligt Eva-Lis Sirén.
– Lärarförbundet var först med att säga nej. En helt enig styrelse och ett helt enigt representantskap avvisade budet. Jag är glad över det tydliga nejet från hela Sveriges lärarkår, säger hon.
Lärarförbundet går nu in i det fortsatta arbetet mot ett avtal.
– Den som vill ha en splittrad lärarkår gynnar och hjälper bara arbetsgivaren. Alla Sveriges lärare förtjänar bättre och utan sammanhållning går det inte.
Ingvar Lagerlöf