– Lärarfacken har missat en historisk chans att uppvärdera lärarnas löner. Ingela Gardner Sundström (M), ordförande i SKL:s avtalsdelegation, är mycket besviken dagen efter att facken har avvisat SKL:s bud.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) erbjöd fyra procent i löneökningar under 2012, att jämföra med de 2,6 procent som övriga arbetsmarknaden har fått. Under 2013 skulle lärarna få 0,2 procent mer än märket, det vill säga den lönenorm som gäller för resten av arbetsmarknaden. De tre sista åren skulle vara sifferlösa, men det fanns skrivningar i förslaget som klargjorde att lärarna skulle få minst lika mycket som andra.
– Vi har verkligen ansträngt oss jättemycket och gått så långt vi har kunnat. Jag trodde att lärarfacken skulle se det.
Är du förvånad över att det blev nej?
– Ja. Vi har hållit på med förhandlingarna i fem månader och vi skulle inte ha ansträngt oss så mycket ända in i sista stund om vi inte trodde att det gick att landa det här.
Förstår du den ilska lärarna känner för det här budet?
– Det kan väl förklaras med de stigande förväntningarnas missnöje. Lärarorganisationerna har drivit en väldigt hård kampanj om 10.000 kronor mer. Och det är klart att man blir missnöjd om resultatet inte alls motsvarar sådana förväntningar. Vi tycker att vi har visat att vi är beredda att satsa mer på lärarna än på andra.
Ni erbjöd 0,2 procent mer än märket under 2013. Är det verkligen en uppvärdering av lärarna?
– Man måste se det i ett sammanhang. Vi har öppnat fönstret genom en stor satsning det första året och man borde se att det borgar för en fortsättning.
Kan du förstå att lärarna inte litar på att kommunerna fortsätter satsningen lokalt?
– Ja, jag kan ha förståelse för det, eftersom lärarna inte har kommit så väl ut i de lokala lönevarven. Därför hade vi lagt in ett avtalsråd som skulle verka för att parterna arbetar med den lokala lönebildningen, med lönespridning och med lönekarriärer.
SKL erbjöd fyra procent för 2012 i budet om ett femårsavtal. Kan ni inte erbjuda fyra procent i ettårsavtal?
– Nej. Vi har alla våra motparter och de andra arbetsgivarna att ta hänsyn till också. Vår möjlighet att göra ett avsteg från normen på 2,6 procent var att ha det som del i ett långt avtal.
Vad händer nu?
– Vi har föreslagit frivillig medling och begärt svar till på måndag. Vår ingång i en sådan medling är ett ettårsavtal på 2,6 procent.