Mer än var tionde niondeklassare som lämnar grundskolan gör det med ofullständiga betyg. Ett misslyckande och ett svek mot dessa ungdomar, tycker Socialdemokraterna och föreslår förlängd skolplikt för alla som inte når grundskolans mål.
Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. I höstbudgeten kommer det att finnas medel avsatta till en obligatorisk sommarskola för dessa elever, skriver Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan, gruppledaren i riksdagen Mikael Damberg och partiets ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Den utökade undervisningstiden ska enligt förslaget gälla elever i årskurs 6-9 och omfatta upp till 20 dagar under sommaren.
”Det är svårt att förstå varför regeringen valt att till sommaren helt ta bort det statliga stödet till sommarskolorna”, skriver de.
Förra året deltog 11 400 elever i den frivilliga sommarskolan på både grundskole- och gymnasienivå. En utvärdering som Skolverket gjorde 2010 visade att fyra av tio elever i årskurs 9 som saknade gymnasiebehörighet blev behöriga efter genomgången sommarskola.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker att förslaget om att förlänga skolplikten en bit in i sommaren är bra.
– Vi jobbar med ett liknande förslag på utbildningsdepartementet. Jag är helt inriktad på att vi ska lägga fram ett sådant här lagförslag.
Björklunds förhoppning är att elever som i dag blir underkända i nian, men som ”hänger på gärsgår'n”, skulle kunna nå godkänt med några extra veckors undervisning.
– Kruxet är att gymnasieintagningen kommer att behöva senareläggas några veckor, från ungefär midsommar till en bit in i juli. Men jag bedömer ändå att fördelarna med detta överstiger nackdelarna.
En lagändring bör kunna införas till läsåret 2013/2014, enligt utbildningsministerns bedömning.
Anna Helmerson/TT