Bilge Gül har som mål att bli skolledare för att kunna påverka
— Skillnaden mellan jobb och fritid ska vara tydlig. Jag är inte främmande för en dresscode även inom skolan, säger hon.
Bilge Gül har ett mål — hon vill bli rektor. Men vi tar det från början.
Äldst av fyra syskon fick Bilge Gül ta ansvar tidigt. Det var uttalat och en del av föräldrarnas uppfostran. Kanske såddes ett frö redan där.
— Jag hade alltid ett syskon med mig så fort jag skulle göra något.
— Jag lärde mig också att motivera mina beslut. Det har jag nytta av. Vill du driva igenom något måste du kunna tala om varför.
Intresset för att lära ut har alltid funnits och hon blir glad av att se andra utvecklas. Valet att utbilda sig till lärare var självklart. Ämnena blev idrott och trä- och metallslöjd — helt enkelt för att de var favoriterna. Inredning, design och dans är stora intressen vid sidan av jobbet.
Studierna gick fort. För de flesta tar det 4,5 år att bli gymnasielärare men Bilge Gül gjorde det på tre. Och så fort hon fick en fast anställning skrev hon in sig på universitetet igen. Nu är hon snart klar med sin masterexamen i utbildningsledarskap.
— Att vara lärare är fantastiskt. Men man har små möjligheter att förändra organisationen. Många hoppar av på grund av det, det sa de till och med på radio alldeles nyss. Jag vill påverka och därför vill jag bli skolledare.
Bilge Gül visar vägen till kaffeautomaten i Hammarkullsskolans personalrum. Hit går hon ofta, även om pausen bara är fem minuter.
Efter fem års arbete med elevernas utveckling vill hon nu gå vidare och ta personalansvar. En bra arbetsplats börjar med att personalen har det bra, resonerar Bilge Gül. Det handlar både om små detaljer, som en fruktskål i personalrummet, och övergripande förhållningssätt, till exempel att det finns utrymme för ett personligt engagemang och nya idéer.
— På många ställen fokuserar man alldeles för mycket på problemen. Funkar dina lektioner så blir du osynlig. Jag vill inte att det ska vara så, jag vill skapa teamwork.
Hur ser din skola ut?
— Jag tror starkt på det entreprenöriella lärandet — det är viktigt för Sverige ur ett globalt perspektiv. Om en elev brinner för något så vill jag att den ska kunna driva igenom det, kanske i en förening eller i ett företag. Jag vill också öka samarbetet med skolor i andra länder.
Rektorsuppdraget beskrivs ofta som svårt och det är få sökande till de lediga tjänsterna.
Blir du inte bortskrämd av det?
— Jag tror att allt går att lösa. Det gäller att definiera problemet, komma på hur du ska du lösa det och med hjälp av vem. Det kan ta tid och kraft men det går.
— Titta, någon har bakat halwa till fikat — sånt gillar jag!