Peer Hovden är yrkeslärare på elprogrammet på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka och medlem av Lärarförbundets skolformsnämnd för gymnasieskolan. Han är inte förvånad över resultatet i Lärarnas tidnings undersökning, att andelen pojkar inte ökar på de kvinnodominerade programmen.
– Det är inte lika okej för en ”mjuk” kille att bevaka sina intressen och till exempel söka till barn- och fritidsprogrammet. Det är lättare för tjejer att bryta könsmönstren, säger han.
Han menar att elprogrammet passar mycket väl för flickor.
– Flickorna på elprogrammet har ett övertag eftersom de är mer motiverade att sköta sina studier. De gör väl ifrån sig, har tagit plats, och deras närvaro är helt avgörande för den sociala miljön i klassen. Stämningen blir annars rätt grabbig.
Ändå har det flera år hänt att det helt saknats kvinnliga elever i hans klasser.
– Vi har tänkt att vi borde försöka värva mer i åk 9, och lyfta fram tjejerna som gått elprogrammet som goda exempel. Företagen har varit mycket nöjda med dem under APL:en.
Varför tror du att det är så pass få flickor som söker till elprogrammet?
– Det handlar om signalerna i grundskolan, om vad som är okej och inte okej, men även om hur branschen profilerar sig.
Här har grundskollärare och studie- och yrkesvägledare ett tungt ansvar, anser Peer Hovden.
– De måste se förbi det lite brötiga sättet killar kan ha i den här åldern, etablera en diskussion och vägleda dem på ett sätt som gör att de vågar se sina verkliga intressen och får mod att bryta könsmönstren.
Lotta Holmström