Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar:
”sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar.”
”sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.” (Lpfö -98, reviderad 2010).
Teknikgrytan är skriven av Hans Persson. Jag har tidigare läst boken Russinhissen av samma författare och tycker om den och hur den är upplagd, och fick direkt samma positiva känsla när jag började bläddra i Teknikgrytan. Boken inleds med att förklara lite vad teknik är. Teknik kan uppfattas som krångligt och abstrakt men sammanfattningsvis kan man konstatera: Vad är egentligen inte teknik? Tekniken finns ju överallt.
Teknikgrytan ska inspirera och ge oss pedagoger en knuff för att prata om och komma igång med teknik i förskolan och grundskolans tidiga åldrar. I boken får man exempel på hur man praktiskt kan arbeta med olika teknikuppgifter som även ger utrymme för lek med ord, kreativitet och skapande.
Boken är indelad i fyra olika kapitel och det är lätt att följa de olika undersökningsuppgifterna. Positivt är att det material som man behöver inte är krångligt utan det är oftast vardagliga ting som finns bland oss – återvinning är det bästa materialet. Man kan välja att göra de olika undersökningarna i den ordning man vill, men mot slutet av varje kapitel ökar svårighetsgraden.
I de tre första kapitlen Enkla maskiner, Teknik hemma och Bygg och konstruera får man som pedagog tydliga steg-för-steg-instruktioner för hur man ska gå till väga för att göra undersökningarna, vad man behöver och vad undersökningen handlar om.
I det sista kapitlet Listiga lösningar är uppgifterna mer problemlösning. Här finns inga givna direktiv utan här får barnen och även pedagogerna själva utveckla sina funderingar och idéer inför varje uppgift. Här gäller det att använda sin kreativitet. Vilket förhållningssätt vi har till teknik och vilka ord vi använder är avgörande om våra barn ska bli intresserade och förstå nya upptäckter. Vi behöver göra våra barn och oss själva medvetna om att teknik spelar en stor roll i det mesta vi gör under dagarna.
Avslutningsvis så är Teknikgrytan en lärorik bok som enligt författaren ”gläntar på dörren” till teknikområdet och visar oss att det behöver inte vara svårt, vi behöver bara titta oss omkring så finns den där.