”Berättelser väcker känslor och engagerar. Berättandet fungerar som ett sätt att överföra kunskap, att underhålla och förmedla normer och ideal”.
För tredje året i rad genomförs så här i slutet av terminen den magiska berättelsen Fabula Magia. Det är ett livskunskapsprojekt, i samarbete mellan fritids, förskoleklassen och skolan, där Solgårdsdalen förvandlas till sagolandet Fabula och avslutas med lajv och fest.
– Det muntliga berättandet är en process som pågår hela tiden, det är livskunskap som aldrig tar slut. I storytelling lever sig barnen in i sagans fantasi och plockar fram egenskaper som vi inte trodde fanns, säger Kari Salminen på Diamantens fritidshem.
Projektet inleds med storytelling, det vill säga en ramberättelse, en saga om landet Fabula och vilka personer som lever där. Berättelsen utvecklas under fyra veckor och under den tiden lär barnen känna huvudpersonerna tills det är dags för lajv, själva spelveckan.
Värdegrundssamtal med barnen hör till vardagen men är lika viktigt i sagans värld. För även häxan, som varken kan gråta eller har vänner, behöver egna samtal om livet. Lyckas barnen lösa häxans dilemman får de belöning. Kari Salminen, som inte bara är högskoleutbildad i muntligt berättande och fritidspedagog utan även är kung och troll, berättar att det är 35 barn från tvåan och trean som agerar medan de yngre får titta, lära och uppleva.