I nästan alla verksamheter som Skolinspektionen granskat under 2011 finns brister när det handlar om att utgå från barnens och elevernas behov. Det visar myndighetens årliga rapport.
Skolinspektionen granskar årligen mellan 1 500 och 2 000 skolor. I årets rapport till regeringen, ”En skola med tilltro lyfter alla elever”, pekar myndigheten på flera områden som kräver tydliga förbättringar.
I nästan samtliga verksamheter finns brister i individuell anpassning utifrån barnens och elevernas förutsättningar och behov. Många skolor vet dessutom inte vilka behov av särskilt stöd som eleverna har.
– Skolan ska stödja alla elever. Därför är det skrämmande att andelen elever som saknar betyg i vissa ämnen har ökat och var drygt 12 procent förra året. Det är dessutom mycket stora skillnader mellan skolorna och det finns skolor där två av tre elever inte blir behöriga till gymnasieskolan, säger Ann-Marie Begler i ett pressmeddelande.
Att ge elever och föräldrar löpande information om elevernas utveckling är ett annat område där skolan ofta brister. Skolinspektionen påpekar att de individuella utvecklingsplanerna och dess skriftliga omdömen sällan motsvarar kraven. Dessutom missar skolorna ofta att tala om vad skolan själv ska göra för att ge eleverna bra förutsättningar. I stället fokuserar man på vad eleven och hemmet ska göra.
Ulrika Sundström