Hur länge dröjer det innan elevernas resultat bli bättre? Det vill regeringen ta reda på med anledning av alla förändringar inom skolan de senaste fem åren. Skolverkets förra generaldirektör, Per Thullberg ska leda utredningen.
Lärarlegitimation, ny lärarutbildning, ny läroplan, nya kursplaner, nytt betygssystem, tidigare betyg och nationella prov och ny gymnasieskola. Dessutom ett antal nya skrivningar i den nya skollagen.
Men när kommer effekten av alla förändringar? Hur länge kommer att ta innan de svenska elevernas resultat klättrar uppåt i nationella och internationella mätningar? Är det ens något vi kan förvänta oss?
För att få svar på dessa frågor har regeringen tillsatt en utredning som ska ledas av Skolverkets förra generaldirektör Per Thullberg.
– Det är bra – och nödvändigt – att det görs en sådan här kunskapssammanställning för att ta reda på vad vi vet om implementeringstiden för olika reformer. På det sättet kan man också få stopp på en massa meningslöst politiskt kacklande om att saker inte görs tillräckligt snabbt eller att det är den ena eller andras fel att resultaten sjunker, säger han.
Per Thullberg är övertygad om att den svenska skolan är på rätt väg men vilken enskild reform som kommer att ha störst inverkan på resultaten är omöjligt att svara på, menar han. Om han måste nämna något tror han att omskrivningen av styrdokumenten kommer att ha stor betydelse.
– Att dokumenten, läroplanen och kursplanerna är tydliga och att provsystemet är anpassat efter dem är bra. Det var för stort utrymme för fri tolkning tidigare. Elevens rätt till särskilt stöd och att det kommer tidigt, tror jag också är viktigt, säger Per Thullberg.
Senast den 29 november 2013 ska uppdraget slutredovisas.
Ulrika Sundström