Bok ”Sverige är ett jämlikt land säger vi. Men ju mer jag spanar, desto säkrare blir jag, det är något som inte stämmer.”
Det konstaterar Hedvig Ljungar i sin bok På spaning med Hedvig. På en lektion någon gång i början av högstadiet sa läraren åt henne och några andra tjejer i klassen att byta tröja. De var för tajta och störde killarna. Hon vägrade och blev ordförande i jämställdhetsrådet.
– Det var inte bara en stämpel i pannan på oss tjejer som objekt. Killarna blev också placerade i ett konstigt fack. En killkompis tyckte att det var väldigt obehagligt att bli betraktad som obegränsat kåt, säger Hedvig Ljungar.
På ett fik i centrala Stockholm tar hon paus från pluggandet i litteraturvetenskap. Vi pratar om att raka benen. Hedvig Ljungar menar att det är ett bra exempel på vad kvinnor gör med sin kropp för att passa in i en roll.
– Könsroller begränsar tjejers och killars livsutrymme. Man förväntas vara på ett visst sätt som bara är påhittat, säger hon.
Hedvig Ljungar är 20 år och debuterade som författare på ll-förlaget, en del av Cent-rum för lättläst. Hon ser lättlästa böcker som en del av demokratin, och ville skriva en ungdomsbok som alla kan ta till sig.
– För det första ska man inte behöva missa en massa böcker bara för att man till exempel har lässvårigheter. För det andra så förpassas ofta genusdebatt till en redan invigd skara som redan tänker på de här sakerna. Jag vill nå fler.
Vi får läsa om hur hon raggar upp en kille för att ”bara ligga” och om hur hon blir kär i en äldre sjöman från Danmark. Men allt är inte sant, förklarar Hedvig Ljungar. Boken är en hybrid mellan fakta/dokumentär och skönlitteratur.
– Förlaget och jag kom fram till att den skulle skrivas i jag-form för att komma nära och vara personlig. Det är ett hopplock av berättelser jag har fått höra av andra och av sådant som jag har upplevt själv, säger hon.
Förlaget har gjort en lektionsövning till boken. Den går bland annat ut på att eleverna ska diskutera om det går att uppnå jämlikhet mellan människor. Själv lyckades hon inte komma fram till svaret.
– Det är mitt livslånga forskningsprojekt. Ett evigt ifrågasättande kring varför jag beter mig och tänker som jag gör, och om vad jag förväntar mig av andra kvinnor och män.
Boken är tänkt som en inspirationsbok för ungdomars egna tänkande och ifrågasättande kring skillnader mellan kvinnor och män. De är nämligen inte så många, menar hon.
– Det som skiljer oss åt i kroppsdelar till exempel är ganska lite egentligen. Jag kan tycka att det läggs lite väl mycket fokus på att det skulle vara en sådan himla skillnad. Det vore så bra om man kunde få vara den man är, utan att behöva bli placerad i ett fack, säger Hedvig Ljungar.