Många elever i femte klass tycker att skolan är så intressant att de vill lära sig mer. Men i åttonde klass har lusten att lära sig mer dalat betydligt. Det visar en enkät som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort, bland 60 000 elever i 122 kommuner.
I femte klass tycker sju av tio elever att "skolarbetet gör mig så nyfiken att jag får lust att lära mer". I åttonde klass är det bara fyra av tio elever som tycker det.
– Det har nog aldrig funnits så mycket som konkurrerar om elevernas uppmärksamhet, tid och energi. Att i det sammanhanget inspirera och motivera alla elever är en stor utmaning för lärarna och skolan, säger SKL:s VD Håkan Sörman.
Enkäten visar också att nio av tio av eleverna känner sig trygga i skolan. Nio av tio elever i femman svarar att lärarna hjälper dem om de behöver det, i åttan svarar åtta av tio elever ja på den frågan.
Urvalet i enkäten är inte slumpmässigt gjort, men ger enligt SKL en god bild av hur många elever resonerar.
Enkäten ingår i SKL:s öppna jämförelser, där landets kommuner rangordnas efter vilka resultat och pengar som läggs på grundskolan.
De öppna jämförelserna visar bland annat att andelen elever som har nått målen i alla ämnen i grundskolan är den högsta på tio år. Men allt färre blir behöriga till gymnasieskolan. Den sjunkande behörigheten förklaras delvis av att allt fler elever inte når målen i matematik.
Stefan Helte