Redan från början förklarar Karyn Sandström varför vi som lärare fortlöpande bör läsa böcker på engelska: det är viktigt för att hålla kunskaperna levande. Dessutom ger hon relevanta tips på hur man gör för att inte fastna på ord man inte förstår. Det är bra när jag själv läser och något jag med fördel också kan ge till mina elever, ”The importance of reading with a pencil in hand is that you are interacting with the text itself”.
Boken tar upp undervisning i engelska från skolstart fram till slutet av mellanstadiet. Författaren betonar att det är viktigt att barn får vara kreativa när de lär sig ett andra språk. Hon vill ge alternativa och bättre metoder än att enbart använda textbook och workbook. Autentiska texter, det vill säga skönlitteratur för barn i engelsktalande länder, ger möjlighet till rytm, rim och fantasifulla illustrationer. Populära böcker som barn tycker om att höra många gånger är bra för elever som ska lära sig engelska som andra språk. I boken finns också tips på aktiviteter för att följa upp det man läst, liksom verser med rim och rörelser till för att haka upp minnet på.
Något som eleverna känner igen och tycker om att lyssna på är sagor. De ger bra tillfällen till att diskutera det som utspelats på flera plan. I sagorna repeteras orden ofta, vilket är mycket bra för inlärningen. Dessutom har de ofta illustrationer som gör det lättare att förstå innehållet och fångar läsaren. Sagor passar också utomordentligt bra att dramatisera eller göra dialoger av.
Karyn Sandström påpekar att vi lärare är viktiga, eftersom vi kan gestikulera till det vi läser och förklara då vi ser att barnen inte hänger med. Barn vill kunna vara interaktiva under läsningen och det kan vi som högläsare erbjuda eleverna. Läraren kan göra en paus på ett bra ställe, för att låta barnen skratta klart eller fråga saker. Det fungerar mindre bra när man använder ett ljudband att lyssna på, vilket tyvärr är vanligt i skolan. Jag håller med och tror att vi ofta inte inser vilken oöverträffad resurs läraren är.
Anledningen till att textbook och workbook används så flitigt är, enligt Sandström, att det tar mindre tid att planera och många lärare sätter stor tillit till läroböckerna. Det gäller speciellt om man som lärare inte har tillräcklig utbildning. ”In fact teachers who regularly bear in mind the goals in the national curriculum use a wider varity of materials.” Det är säkert sant och det är oroande. Därför behöver vi oftare utvärdera läromedlen och jämföra dem med läroplanens mål och våra arbetssätt.
Boken ger också råd om hur man ordnar tillfällen för bedömning och hittar tips på internet, till exempel hur eleverna kan öva att följa instruktioner och tips på hur man kan individualisera.
Jag har sällan läst en bok med så många praktiska övningar, lättförståeliga tips och god inspiration. Läs den och låt dig inspireras!