Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Barns röster i fokus

$
0
0

Barns delaktighet i barnkulturen var temat under Centrum för barnkulturforsknings årliga symposium på Stockholms universitet, den 21-23 mars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På plats Vad händer efter döden? Den frågan är en av de vanligaste barn ställer, enligt Liza Haglund, lärarutbildare på Södertörns högskola. Föreläsningssalen var fullsmockad när hon på onsdagen berättade om sina möten med barn i filosofiska samtal. 
Ulf Janson, professor på Stockholms universitet, delade med sig av forskning om förskolebarns sätt att skapa delaktighet och förhandla i leken. Barns lek är situationsbunden, här och nu och det är bidraget i aktiviteten som räknas – hur ett barn går in och tar plats utifrån de gemensamma referensramar som finns i lekgruppen. De ramarna är inte bara verbala utan också symboliska. För barn med funktionsnedsättningar kan referensramarna se ut på ett annat sätt, vilket kan leda till missförstånd och utanförskap. Genom att som pedagog försöka reducera fysiska och symboliska barriärer kan man försöka hjälpa barn att ta del i leken, menade Ulf Janson. 

På fredagen handlade två seminarier om barns roller i media. Barnens egna röster är en bristvara i journalistiken, det skyddande perspektivet dominerar, konstaterade Ylva Mårtens, journalist på Sveriges Radios program Barnen. Hon visade exempel ur programmet om hur det är att växa upp med en tablettmissbrukande mamma eller leva med skyddad identitet – dokument från barnens perspektiv. 
Malena Jansson, filmforskare och kulturskribent, förklarade hur barn-teve förändrats över tid. Från de trallande, glada barnen som visades upp på 60-talet till 70-talets ambitiösa barnteve med ett tydligt medborgarperspektiv. SVT gjorde stora undersökningar om vad barn vill veta och se på teve. Frågorna berörde svåra ämnen som Finns Gud? Vad händer efter döden? Och Varför krigar man? I 70-talsprogrammen framträdde världen som full av problem – men påverkbar. Malena Janson visade två exempel: ”Vi vill ha majjen kvar” om barn som demonstrerar för att behålla sin lärare och en barnintervju med Olof Palme om krig och fred. 
Idag finns mycket mer barnteve än förr, bredden på innehållet är större och barnprogram visas i särskilda barnkanaler. Barnen syns och tar plats i rutan, framförallt sjunger de, pysslar och tävlar, sammanfattade Malena Janson. 
Elisabeth Richter

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>