Lärare kan tjäna bra redan i dag. Gymnasieläraren Hélène Edgren, Nackas bäst betalda lärare, har drygt 40 000 kronor i månadslön.
— Skolledningen och Nacka kommun har alltid varit väldigt stöttande. De har gett mig goda möjligheter att kombinera mitt lärarjobb med att bygga internationella kontakter.
Detta är ett tydligt exempel på att lärare kan göra karriär, utvecklas i jobbet och få en bra lön — utan att bli skolledare.
— Det är stimulerande med varierande arbetsuppgifter. Jag har ett väldigt roligt jobb.
Det är den internationella delen av hennes tjänst som förklarar den relativt höga lönen, menar hon själv.
Trots att hon tjänar bra jämfört med de flesta lärare är inte heller Hélène Edgren nöjd med sin lön.
— Jag tycker att den är för låg, jag borde tjäna bortåt 10 000 kronor mer. Det hade jag säkert gjort om jag hade tagit jobb inom EU eller regeringskansliet. Jag har specialkompetens som har varit till stor nytta för Nacka kommun.
Är det en nackdel för dig lönemässigt att fortsätta arbeta som lärare?
— Absolut. Det har hela tiden funnits en rädsla att min lön ska dra iväg för mycket.
Om en vecka ska Hélène Edgren åka med en grupp elever till Strasbourg. Pengarna till det projektet har hon sökt från Europaparlamentet.
Uppdraget som internationell samordnare handlar mycket om att bygga upp nätverk för att ordna studentutbyten och att luska ut hur skolorna ska göra för att äska pengar för olika EU-projekt.
— Jag halkade in på ett bananskal i de internationella frågorna, berättar hon.
Vi talar slutet av 1980-talet, när Hélène Edgren sitter i styrelsen för Historielärarnas förening och Europarådet söker en lärarrepresentant i Sverige. Lotten faller på Hélène Edgren. Därmed inleds en flera decenniers lång karriär med internationella uppdrag som har gjort henne till expert på EU-relaterade skolfrågor.
I samband med Sveriges inträde i EU inrättade Nacka kommun i mitten av 90-talet karriärtjänsten som lärare/internationell samordnare, en tjänst som var som gjord för Hélène Edgren.
— Jag undervisar två dagar i veckan och trivs väldigt bra med ungdomarna.
Jobbet som gymnasielärare och internationell samordnare ser hon som kommunicerande kärl: det ena ger det andra.
— Undervisningen är i högsta grad delaktig i mitt internationella engagemang. Jag har varit med och byggt upp det internationella programmet på Nacka gymnasium och våra elever gör till exempel studieresor till EU:s institutioner i Bryssel och FN:s institutioner i Genève.
Hélène Edgren tycker att det är för svårt för lärare att göra karriär.
— Det borde finnas en struktur med karriärsteg som man ansöker om och som resulterar i definierade lönepåslag.
Men egentligen tycker hon att lärare inte ska behöva göra karriär för att få upp sin lön.
— Den goda pedagogen borde kunna belönas utan att man ska behöva ta på sig extrauppdrag. Det finns väl inget viktigare än att utbilda barn och ungdomar som är Sveriges framtid?