Alla har en nalle. Vissa har den med överallt, även på jobbet. Mobilen gör att gränsen mellan arbete och privatliv håller på att luckras upp.
Historiskt har vi skiljt på arbete och privatliv i ungefär 150 år, sedan industrialiseringen. Innan dess, i jordbruks- och hantverkssamhället, fanns ingen tydlig skillnad.
– Allt flöt i vartannat och det är nu på väg tillbaka. Det är en stressfaktor att vänja sig vid, säger Katarina Bjärvall, journalist och författare till Var är du? Människan och mobilen.
Mobilanvändandet ökar lavinartat och allt fler skaffar så kallade smartphones. Nu kan man förutom att messa och ringa även surfa obegränsat, kolla sociala uppdateringar, chatta och e-posta - ständigt. Fördelarna är många; vi är nåbara och kan kommunicera, planera och ta reda på saker var vi än är. Men hur påverkar det oss och samhället? Katarina Bjärvall problematiserar i sin bok vårt beroende av nallen på flera nivåer. Hon tar upp allt från kostnader, sms-lån och miljöpåverkan till människors arbetsvillkor i mobiltillverkningen, strålningsfrågan och avfallet. På det personliga planet diskuterar Katarina Bjärvall hur vår förmåga till närvaro och olika typer av stress kan påverkas av ökad mobilanvändning. Mer simultankapacitet men mindre djup koncentration lyder kontentan. Hon ser en risk i att ha en privat telefon på i fickan under arbetsdagen.
– Det handlar framför allt om närvaro i arbetet. Man kan inte vara på två platser samtidigt. I förskolan är det extra viktigt eftersom barnen är så närvarande. Därför kan man verkligen förvänta sig att även vuxna är det.
Fördelarna med uppkoppling för undervisning är uppenbara. Liksom möjligheterna att dokumentera med mobilen. Men Katarina Bjärvall menar att nuet bryts upp i onödan.
– Måste man alltid ringa den sena föräldern genast? Måste man alltid vara tillgänglig? Det mesta är inte superakut.
Mobilanvändande på jobbet kan också leda till konflikter i arbetslaget, tror hon.
– Jag kan tänka mig att äldre irriterar sig på yngre. Det är nog lika känsligt som rökning var för trettio år sen.
Många i förskolan ser den egna mobilen som en säkerhet att ha med på utflykter om någon skulle skada sig, eller om man skulle gå vilse.
En annan fråga är om en privat mobil ska användas i arbetet. Det kan leda till problem ur integritetssynpunkt och att man får betala för jobbkommunikation själv. Katarina Bjärvall tycker därför fler arbetsgivare ska införa en policy för mobil på arbetet och även för när man får störa anställda på deras fritid.
Petra Wetterö är förskollärare på Ollonborrens förskola i Skövde. Hon använder gärna sin privata smartphone i jobbet.
– Jag fångar upp det som barnen pratar om i nuläget. Jag kan ta vara på vad de är intresserade av.
I skogen kan hon till exempel söka information på nätet om en skalbagge barnen hittat, eller leta fram vilken fågel det är som sjunger med en kvitterapp och visa bilder. Förskolan har annars dåliga surfmöjligheter. Telefonen använder hon pedagogiskt i snitt en gång per vecka. En gång har hon använt mobilen i en barndokumentation. Det var en pojke som sjöng en sång som Petra Wetterö spelade in. Sedan spelade hon upp den på samlingen och för en förälder, vilket uppskattades.
På Petra Wetterös arbetsplats finns en äldre personalmobil, utan uppkoppling, som fem avdelningar delar på.
– Egentligen vore det en självklarhet att varje avdelning skulle ha sin egen mobil så att föräldrar kan ringa, eller sms:a om det är något särskilt, säger hon.
Hon skulle också vilja att förskolan fick en smartphone eller läsplatta i pedagogiskt syfte. Petra Wetterö har inte fått några direkta reaktioner på sitt mobilanvändande. Det har hänt att hon fått förklara för kollegor att hon faktiskt antecknar i mobilen när hon suttit med den framme på möten och föreläsningar. Hon tycker förskolan överlag borde omfamna digitala medier mer.
– Vi kan inte motverka den tekniska utvecklingen. Barnen möter det här ändå och vi måste hänga med.
Samtidigt ser hon en risk i att man hela tiden kan kolla sms, Facebook, eller svara på samtal om man har sin egen telefon med sig i jobbet.
– Jag håller med om att man inte ska sköta sitt privatliv på jobbet, ringa eller ta privata samtal - om det inte är viktigt, då är det okej. Det kan också vara svårt att komma fram på en fast telefon om den går till mer än en avdelning.
Karolina Rönnberg är förskollärare på förskolan Bamsebo i Huddinge där man har en outtalad policy att inte använda sin mobil privat. Fram till klockan tre svarar kokerskan i avdelningens telefon så att pedagogerna kan vara närvarande med barnen.
– Vi ska ha 100 procents närvaro hos barnen. Man kan vara mitt i en pytteliten stund av samvaro med ett barn, men svarar man så vips är man borta och tappar det magiska, säger Karolina Rönnberg.
Hon har sin privata mobiltelefon med sig i fickan på ljudlös, men använder den bara för att ta bilder med till förskolans dokumentation. Några risker med att använda en privat telefon som arbetsredskap ser hon inte. På det sättet minskar konkurrensen om förskolans digitalkamera, förklarar hon.
Karolina Rönnberg tycker, precis som Petra Wetterö, att hennes jobb borde ha en ”smart” mobil för pedagogiken. Karolina Rönnberg vill även uppdatera förskolans Facebooksida och blogg med den. Förskolan ska använda sig av teknik för att möta morgondagens samhälle, tycker hon. Webben blir en allt viktigare arena för kommunikationen mellan förskolan och omvärlden.
– Det är ett verktyg, en hjälp att nå föräldrarna. Men också i marknadsföringssyfte.
Enligt Karolina Rönnberg har många pedagoger med sig sina mobiler i arbetet med hänvisning till att de vill kunna bli nådda om det är något som rör de egna barnen. Det är något relativt nytt, påpekar hon.
– Hur hade vi det innan alla hade mobil i fickan. Bara för tio år sedan var det självklart att man lämnade sitt fasta nummer till barnens skola.
På tidigare arbetsplatser har Karolina Rönnberg sett kollegor använda mobiltelefonen privat medan barnen leker, något som stört henne.
– Det är viktigt att vi är medforskande och nyfikna. Men om man inte bemästrar sig själv är det lätt att ta upp telefonen – undrar om jag fått något meddelande?
På den arbetsplatsen infördes till sist ett totalförbud mot privata mobiler – och för kaffekoppar utanför måltiderna – för att hålla allas fokus på barnen.