Gratis, lätt att använda, en tydlig lärandeprocess och enkel administration. Så ska ett bra webbverktyg se ut för att passa i undervisningen, enligt Daniel Petersson.
Han är klasslärare i 6A på Kungshögsskolan i Malmö. För ett år sedan fick eleverna egna datorer och i samband med det började Daniel testa olika program och material som han hittade på webben, för att kunna utnyttja datorn fullt ut.
Nu ett år senare använder klassen ett tiotal webbverktyg i till exempel musik, geografi, engelska, svenska och matematik.
— Det måste vara lätt att introducera i klassrummet, lika lätt som det är att be eleverna slå upp en bok, säger Daniel Petersson.
En av favoriterna är www.glosor.eu. Utifrån de glosor som läraren lägger in skapas olika spel som hjälper eleverna att träna orden.
Tutpup.com ligger också på topplistan. Här finns övningar i både engelska och matematik, på olika nivåer och med direkt återkoppling till resultatet.
Tutpup är internationellt så eleverna kan också tävla mot andra elever runt om i världen.
— Visst är det kul att utmana någon från ett annat land men eleverna tycker nästan att det är ännu roligare att tävla med en klasskompis som de har ett ansikte på.
Några konflikter på grund av tävlingsmomentet har Daniel Petersson inte märkt av, tvärtom tycker han att det sporrar eleverna att kämpa lite till.
— Jag styr också en hel del och ser till att eleverna gör övningar som passar deras nivå, säger han.