Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Nya lärare missar rätten till mentor

$
0
0

Många nyutbildade lärare har varken fått mentor eller introduktionsperiod, något de enligt de nya reglerna ska ha. Skolledare saknar ofta kunskap om vad som gäller.

 

Var fjärde nyexaminerad lärare och förskollärare har inte fått någon introduktionsperiod och var tredje har inte fått en mentor. Detta trots att reglerna kräver att de ska ha det. Det visar en undersökning som Lärarnas tidning har gjort.

Undersökningen visar:

  • Av dem som fått en mentor så har var fjärde ännu inte träffat denna.
  • Endast drygt var tionde träffar sin mentor mer än en timme i veckan.
  • Knappt 7 procent har nedsatt arbetstid för att träffa sin mentor.
  • En klar majoritet av de tillfrågade har inte fått någon plan för sin introduktionsperiod, något som rektorn eller förskolechefen är skyldig att ta fram.

Maria Stockhaus är ansvarig för utbildningsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Hon menar att det är naturligt med en lång startsträcka när många reformer ska genomföras samtidigt.

— Den stora mängden nya lärare börjar inte förrän i höst, därför har detta inte satt sig ute i kommunerna ännu. Det pågår fortfarande diskussioner om hur det här med introduktionsperioden ska läggas upp, med lönesättning, anställningsformer, nedsättning av arbetstid och liknande.

Bör regeringen skjuta upp även denna del av legitimationsreformen?

— Nej, även om det finns en del praktiska problem så bör man komma i gång med mentorskapet så fort som möjligt. Sedan får man ha lite överseende med att allt inte blir klart samtidigt. Det är en bra reform så alla parter får hjälpas åt och se till att det här kommer på plats så snart som möjligt.

Lärarnas tidnings undersökning visar att många skolchefer inte vet vilket ansvar de har, exempelvis i fråga om att utse en mentor och ta fram en plan för introduktionsperioden. Och Maria Stockhaus betonar att det vilar ett stort ansvar på dem att hålla sig ajour med vilka lagar och regler som gäller.

— Visst finns det ett ansvar för kommunen som arbetsgivare att rätt information går ut. Men mycket i lagstiftningen är riktad direkt till respektive rektor och förskolechef.

Lena Johansson är rektor för Berghems skola och förskola i Järfälla kommun. Hon har en nyanställd förskollärare som ska göra sin introduktionsperiod där.

— Jag har utsett en mentor som har gått mentorsutbildningen på Stockholms universitet. Nästa steg blir att vi ska sätta oss och ta fram en plan för introduktionsperioden.

Järfälla kommun har ännu inte slutit något avtal med fackförbunden, så Lena Johansson har fått utgå från de riktlinjer som finns på bland annat Skolverkets webbplats.

— Reformen har gått väldigt fort. Vi har lyckats lösa det på vår skola, men jag kan förstå att många skolledare inte har hunnit med. Det blir ju helt klart fler arbetsuppgifter för oss rektorer i och med denna reform. Men samtidigt känns det som en spännande utmaning.

Niklas Arevik

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>