Elevminskningar på högstadiet och gymnasiet och ett underskott på 19 miljoner förra året gör att runt 60 lärare ska bort i Trollhättan. Varslet läggs inom kort.
Övertaligheten uppskattas till 60–65 årsarbeten vilket i praktiken innebär ännu fler tjänster. Förutom lärare berörs ett mindre antal anställda inom serviceyrken i skolan.
En orsak är att sjukfrånvaron och vikariekostnaderna har ökat bland personalen, vilket har bidragit till att utbildningsnämnden gick back 19 miljoner 2011. Den ökande sjukfrånvaron beror på en hård arbetsbelastning på grund av att många barn behöver särskilt stöd, säger utbildningschefen Birgitta Erngren till lokaltidningen TTELA.
En annan orsak till varslet är att eleverna blivit färre på högstadiet och gymnasiet.
– De flesta som drabbas jobbar där, nästan inga berörs i förskolan och på fritids, säger Linda Forssén, ordförande för Lärarförbundet i Trollhättan.
Det är många processer igång samtidigt som påverkar hur varslet kommer att slå. Ett kommunalförbund för gymnasiet och komvux mellan Trollhättan och Vänersborg träder ikraft den 1 januari 2013 och ämneslärare med dubbelbehörighet för högstadiet och gymnasiet har till september på sig att välja om de vill gå med till förbundet.
– Vi har ingen aning om hur de kommer att välja. Jag ser en risk för en dominoeffekt ända ner i förskolan om gymnasielärare hellre vill jobba på högstadiet i Trollhättan, säger Linda Forssén.
Efter Saabs konkurs finns ett stort behov av vuxenutbildning och en del övertaliga gymnasielärare kan sannolikt få jobb när komvux expanderar.
Facken och kommunen har haft en mbl-förhandling och ska ha en ny på måndag i nästa vecka.
– Vi har krävt att man kompletterar underlaget som i mycket bygger på gissningar. Bland annat vill vi att man börjar ta hänsyn till lärarlegitimationen så att det inte är fel personer som varslas och sägs upp, säger Linda Forssén.
Dessutom har rektorerna för förskoleklass till årskurs 5 fått nya budgetförutsättningar och eventuell övertalighet där finns inte med i det aktuella varslet.
– Jag är orolig att det inte stannar vid detta, säger Linda Forssén.