Kommunerna kommer att ha 300 miljoner kronor mindre att spendera i år än vad Sveriges Kommuner och Landsting spådde i december. Relativlöneökningar för lärarna måste det bli ändå, enligt Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) räknar fortfarande med att kommuner och landsting ska göra ett positivt resultat 2012 – på 7,5 miljarder kronor. Det är kommunerna som står för hela nedräkningen på 300 miljoner – här har prognosen sjunkit från 6,2 till 5,9 miljarder sedan december.
Orsaken är minskade skatteintäkter vilket i sin tur beror på att tillväxten i svensk ekonomi har stannat av under vintern. SKL räknar med en BNP-ökning på 1 procent i år mot 4,4 procent förra året.
Tillväxten ökar dock igen från och med i vår men blir mycket svagare än under 2010 och 2011. Det gör att arbetslösheten kommer att stiga något.
Nästa år räknar SKL med att BNP ska stiga med 2,5 procent och att läget på arbetsmarknaden förbättras.
Det beror på att många industriföretag uttrycker en ökad optimism om framtiden och att oron för euron och en akut skuldkris har lättat något.
– Även om det är alldeles för tidigt att blåsa faran över så går det inte att bortse från att allt fler tecken börjar peka i rätt riktning, säger Mats Kinnwall, chefekonom på SKL.
Lärarförbunden kräver att lärarna ska få upp sina löner i förhållande till andra yrkesgrupper och att det ska tas ett tydligt steg mot 10.000 kronor mer i månaden i den kommunala avtalsrörelsen.
Om möjligheterna till kraftiga lönelyft säger Mats Kinnwall:
– För att den kommunala ekonomin ska vara i balans ska det positiva resultatet vara 2 procent. I dag är det 1,3 procent och vi räknar inte med att en god ekonomisk hushållning kommer att nås i närtid. Eftersom återhämtningen går så långsamt är det inte läge att nu snabbt öka löner och priser.
Enligt Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén vore det livsfarligt att fastna i ett kortsiktigt tänkande om ekonomin. Hon tar fasta på industriföretagens framtidoptimism.
– Nu krävs strategiska investeringar för att skapa långsiktiga förutsättningar för tillväxt och konkurrenskraft. Och då måste man börja med lärare och utbildning, säger hon.