Nya lärare bör anställas på visstid i stället för att få provanställningar som övergår i fasta jobb, råder SKL. Men Lärarförbundet tar strid om de nya lärarnas anställningar.
Provanställning är den vanliga anställningsformen för nyexaminerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger i kommunerna.
Provanställningen gäller i tolv månader och övergår därefter med automatik i en tillsvidareanställning, om inte någon av parterna avbryter den. Provanställningarna är reglerade i kollektivavtal mellan Lärarförbundet/Lärarnas Riksförbund och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Nu rekommenderar SKL landets skolor att inte längre använda sig av provanställningar. I stället lyder rådet att nyexaminerade lärare och förskollärare som går sin introduktionsperiod huvudsakligen ska få tidsbegränsade anställningar. Det innebär att man kan vara visstidsanställd utan att det finns något uttalat syfte att anställningen ska övergå i en tillsvidareanställning.
Bakgrunden till SKL:s rekommendation är skollagens krav på att lärare snart måste ha legitimation för att få tillsvidareanställning.
— Provanställningens automatik, att man ska bli tillsvidareanställd efter tolv månader, fungerar inte i harmoni med den nya skollagen på grund av kravet på legitimation. Därför förändrar vi vår rådgivning, säger Henrik Stävberg, förhandlare på Sveriges Kommuner och Landsting.
Han pekar på att introduktionsperioden kan bli längre än tolv månader, om den nya läraren till exempel arbetar deltid och eftersom det tar några månader för Skolverket att hantera en legitimationsansökan. Och utan legitimation kan läraren inte få tillsvidareanställning.
— Med tanke på den nya skollagen tycker vi att det är lämpligare att anställa tidsbegränsat med stöd av skollagen i avvaktan på att läraren får sin legitimation, säger Henrik Stävberg.
Lärarförbundet protesterar mot SKL:s rekommendation.
— Arbetsgivarna kan inte ensidigt ändra i vårt gemensamma avtal och ersätta provanställningar med visstidsanställningar, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.
Han pekar på att en visstidsanställning är en sämre anställningsform än en provanställning för de nya lärarna.
— En visstidsanställning har ett tydligt slut, till skillnad från provanställningen som övergår i en tillsvidareanställning efter tolv månader. Därmed blir tryggheten mycket osäkrare för lärarna — det blir till exempel svårare att ta lån och att betala på kredit.
Lärarförbundet hävdar att kollektivavtalets skrivning om provanställning ska fortsätta gälla, det vill säga att nya lärare ska provanställas under de första tolv månaderna med syftet att därefter tillsvidareanställas.
— Tills vi har kommit överens om något annat är det dagens regler som gäller, säger Mathias Åström.
Vilken anställningsform de nya lärarna ska ha under introduktionsperioden blir nu en fråga i avtalsrörelsen.
Under tiden som parterna diskuterar frågan i avtalsförhandlingarna går tusentals nyexaminerade lärare och förskollärare ut på sina första jobb i ovisshet om vilken anställningsform som kommer att användas för dem.
— Det skulle inte förvåna mig om vi hamnar i tvister, säger Mathias Åström.