Antalet ansökningar till höstens yrkesprogram i gymnasieskolan har sjunkit kraftigt. Ändrade regler för att bli behörig till högskolan pekas ut som en viktig orsak. — Ja, vi tror att det ligger där, säger Ann-Sofie Nordh, chef för gymnasieintagningen i Malmö.
I höst träder nya gymnasiereformen i kraft. En nyordning är att yrkesprogrammen inte automatiskt ger behörighet till högskolan.
Ett tecken på att det är behörighetsreglerna som ligger bakom flykten från yrkesprogrammen ser Ann-Sofie Nordh i den stora nedgången för Hantverksprogrammets frisörinriktning.
— Det har i alla år varit elever med höga poäng som har sökt frisörutbildningen. De eleverna söker sig nu till någon annan utbildning för att vara säkra på att bli behöriga till högskolan, tror Ann-Sofie Nordh.
I Skåne har andelen ansökningar till yrkesprogrammen minskat från 48 till 40 procent och i Stockholms län från 33 till 24 procent. I Göteborgsregionen är nedgången från 35 till 24 procent. De högskoleförberedande har ökat med motsvarande andel.
Statistiken är inte helt jämförbar med tidigare år. Det yrkesförberedande medieprogrammet har avskaffats och fördelats på tre högskoleförberedande program. Konjunkturläget är också en faktor som påverkar intresset för olika program.
— Men det är en minskning oavsett det, säger Ann-Sofie Nordh.
Det går förstås att vända på statistiken och notera att de högskoleförberedande programmen har blivit populärare.
— Risken att en elev inte kommer in på sitt program är liten. Överetableringen av gymnasieskolor är enorm, säger Ann-Sofie Nordh.
Ingvar Lagerlöf