Den elev som byter skola riskerar att gå miste om viktiga timmar i matte. Skolorna har för stor frihet att själva bestämma hur mycket undervisning eleverna ska få i varje årskurs, hävdar Lärarnas Riksförbund.
På den ena skolan fick åttondeklassarna 71 timmar matte under läsåret. På den andra skolan 125 timmar. Så stort kan glappet bli, då det är upp till skolorna att fördela totalt 900 mattetimmar under grundskoletiden, visar en undersökning som Lärarnas Riksförbund (LR) låtit göra.
Undersökningen är koncentrerad till matteämnet men samma variation gäller sannolikt andra ämnen, enligt LR.
— Det som upprör oss mest är följderna för de elever som byter skola. Flyttar eleven till en annan kommun är det nästan säkert att den inte får den garanterade undervisningstiden i något ämne, säger LR:s förste vice ordförande Anders Almgren.
Undersökningen visar att mer än var tredje mattelärare inte känner till hur de 900 stipulerade timmarna fördelas per årskurs. Var tionde rektor, som ansvarar för undervisningen, säger sig inte heller veta hur timmarna fördelas. Med den okunskapen är det svårt att styra och utvärdera undervisningen, enligt LR.
LR:s krav är ett fast antal timmar per stadium.
— Varje elev måste vara garanterad en miniminivå timmar till det tillfälle man mäter kunskaperna. Har man nationella prov i årskurs tre måste man ha ett antal timmar med sig till provtillfället för att kunna prestera bra på provet, säger Anders Almgren.