Befolkningen blir allt äldre och på sikt kommer det att bli stor brist på vårdpersonal enligt en ny prognos från SCB. Framför allt är det inom äldrevården som det väntas bli brist på utbildad personal.
År 2030 kommer 170.000 utbildade att saknas inom vården, mest av alla branscher, enligt prognosen från Statistiska centralbyrån (SCB). Allra flest utbildade kommer att saknas inom äldreomsorgen, uppemot 150.000 personer. Många som är anställda inom äldreomsorgen i dag kommer att gå i pension, medan intresset för gymnasiets omvårdnadsprogram inte är tillräckligt stort. Andra bristyrken inom vården är sjuksköterskor och biomedicinska analytiker.
Enligt Annelie Nordström, fackförbundet Kommunals ordförande, är bristen på utbildad personal inom äldreomsorgen ett problem redan nu och något som facket har varnat för i åratal. I Stockholm är bara cirka 30 procent av personalen inom hemtjänsten utbildad, enligt Nordström.
— Det är redan jättemånga inom branschen som saknar yrkesutbildning. Men det är inte konstigt att ungdomar inte söker sig till utbildningarna, för arbetsvillkoren är för dåliga när de kommer ut, säger hon.
För att locka fler att utbilda sig för arbete inom omsorgsyrken skulle arbetsgivarna behöva ta itu med flera brister, men det händer ingenting, enligt Nordström. Hon anser bland annat att lönerna behöver bli mer attraktiva, de fasta anställningarna fler och arbetstidsvillkoren bättre.
Hos Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är man väl medvetna om behovet av utbildad omsorgspersonal. Britt-Inger Kajnäs, sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, tycker sig dock märka av en viss skillnad till följd av en kampanj som inleddes förra året som ska locka fler till branschen.
— Intresset för gymnasiets omvårdnadsutbildning har under många år varit sviktande men nu ser vi en vändning. Fast det finns ställen i landet där man inte får fullt antal sökande till programmen, säger hon.
Enligt SKL kommer behoven av undersköterskor att vara stora inom de närmaste åren, framför allt i glesbygden. I en rapport i förra veckan spådde SKL att 64.000 nya undersköterskor kommer att behöva anställas i hälso- och sjukvården samt i äldreomsorgen fram till 2019.