Två dagar före julafton blev den offentlig, Skolverkets utvärdering av Matematiksatsningen 2009–2011. Jag kan inte låta bli att undra om någon helst ville att resultatet skulle försvinna bland allt presentpapper. Men det är synd om den gör det, för det är intressant läsning.
Utvärderingen består av fyra delrapporter. Hittills har jag framför allt kastat mig över rapporten som skrivits av konsultföretaget Ramböll, den som kort och gott heter Utvärdering av Matematiksatsningen. Vi pratar alltså om ett nyss avslutat projekt som gick ut på att Skolverket fördelade 351 miljoner kronor på 900 lokala utvecklingsprojekt i landet. Rambölls uppdrag var att tala om vad satsningen gett för effekt. Man kan, för att förenkla en smula, säga att projektet får en del kritik.
Ramböll skriver att vissa lokala satsningar har gett positiva resultat, men det är osäkert hur hållbara resultaten är. På nationell nivå kan man inte se någon effekt och den positiva utvecklingen lokalt kommer troligen inte att gynna andra skolor i landet. För att citera rapporten: ”Lärande- och spridningsprocessen har många brister och kan därför endast få begränsat genomslag”.
Mest allvarlig är dock slutsatsen att satsningen inte gynnat likvärdig-heten – utan tvärtom. Insatserna verkar i första hand ha nått huvudmän som ”redan har en välfungerande verksamhet med intresse och vana att bedriva utvecklingsarbete”.
Det gör mig djupt bekymrad och jag hoppas att de 2,6 miljarder som ska fördelas 2012–2015 får helt andra effekter.
I det här numret av Origo försöker vi belysa så många aspekter som möjligt av matematikutveckling och matematiksatsningarna. Precis som Ramböll konstaterar vi att det är svårt att se nationella effekter (vi har tittat lite längre bakåt än konsulterna) men att det finns skolor som ligger långt fram.
Om vi blickar framåt så är det tydligt – det är ni mattelärare, var och en av er, som är vårt stora hopp. Vi på Origo ska göra vad vi kan för att hjälpa er lyfta. Nu kör vi!
Helena Reistad, chefredaktör