Genus- och jämställdhetsfrågorna får bara begränsad plats i lärarutbildningarna. Ansvaret för frågorna lämnas ofta till en enda lärarutbildare som dessutom får för lite undervisningstid, visar en rapport från Linnéuniversitetet.
I forskningsrapporten ”Lärarutbildningen, jämställdhet och genus” från Linnéuniversitetet har forskarna Maria Hedlin och Magnus Åberg undersökt hur det ser ut på tre lärarutbildningar när det gäller undervisningen i genus- och jämställdhetsfrågor. De har intervjuat och observerat sju lärarutbildare med varierande inriktning och kompetens.
De har både tittat på själva undervisningen i genus och jämställdhet och på den vanliga undervisning.
– Vi har också observerat hur ”kön görs” i den praktiska undervisningssituationen. Det kan till exempel handla om hur talutrymmet fördelas mellan kvinnor och män, säger Magnus Åberg.
Generellt finns bara lite undervisningstid i dessa frågor. Det blir lätt ett insprängt moment i en räcka av examinerande seminarier som handlar om andra saker. Genuskunskaper kopplas inte heller till kursplanernas lärandemål på lärarutbildningen och räknas inte med inför examineringen.
Magnus Åberg berättar att en av lärarutbildarna beskrev hur han fick tjata sig till att få ha två undervisningstillfällen efter varandra.
– Dessa frågor kräver både utrymme för reflektion, för progression och för att det finns möjlighet att pröva frågorna i praktiken och inte bara läsa om dem i teorin.
Lärarutbildarna saknade andra lärarutbildare att diskutera sin undervisning med och kände ofta att de saknade stöd från ledningen på utbildningen.
– Vi fann också att diskussionerna på seminarierna i frågorna ofta la sig på en vardagsnivå. Man använde inte den forskning och de vetenskapliga begrepp som faktiskt finns.
Magnus Åberg menar att det finns risk att denna typ av undervisning riskerar att bli kontraproduktiv och förmedla stereotypa föreställningar om vad jämställdhets- och genusfrågor är.
– Det kan bli förenklat som att jämställdhet bara handlar om lika fördelning mellan män och kvinnor. Eller att det handlar om olika tvång och förbud som att pojkar inte får ha ljusblå tröjor även om de vill det.
Magnus Åberg tror att den starka betoningen på skolors resultat som finns i dag bidrar till att värdegrundsfrågor och genusfrågor kommer i skymundan också på lärarutbildningarna.