Den nya gymnasieskolan är väldigt mycket en storstadsreform, menar Anneli Morberg, lärare vid Leksands gymnasium. - På turistorter behövs i första hand inte personal med specialkompetenser, utan med en bredare utbildning inom hotell, restaurang och turism, säger hon.
I de nya yrkesprogrammen har specifika yrkesutgångar blivit tydligare. Elever på hotell- och turismprogrammet läser inte det som krävs om hygien och livsmedelshantering för att arbete med matlagning om de är aktivitetsguider. Programmet är i stället ett resultat av branschernas krav på att renodla de kunskapsområden som ”besöksnäringen” omfattar, det vill säga att bo, resa, göra och sälja. Restaurang- och livsmedelsprogrammet har inte kurser i receptionsarbete. Men Sverige är ett avlångt land och behoven av olika kompetenser varierar. Anneli Morberg, gymnasielärare i Leksand, menar att storstädernas hotell och restauranger kan ha behov av anställda som är specialiserade på ett yrke, medan turistorter behöver en bredare kompetens hos sina anställda.
På Leksands gymnasium i hjärtat av Dalarna har man därför utifrån nya restaurang- och livsmedelsprogrammet skapat en inriktning mot kök och servering som har profil mot turism. I ett nära samarbete med turistnäringen kring Siljan och Sälen får eleverna kunskap om de flesta arbetsuppgifter på en turistanläggning. Utbildningen är på så sätt marknadsanpassad och ger en bred kompetens inom hotell, kök, servering och turism.
– Vi behöver anställda som är beredda på att rycka in där det behövs. Som inte är främmande för att ena dagen stå i receptionen och andra dagen finnas med i serveringen, förklarar Fredrik Svedberg, evenemangskoordinator på Åkerblads gästgiveri i Tällberg och ledamot i det lokala programrådet för restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Genom att eleverna får en bred utbildning blir de mer flexibla som anställda. Då kan vi samtidigt erbjuda heltidstjänster och inte bara säsongsanställningar, påpekar han.
Inte ens en så utpräglad vintersportort som Sälen är i behov av specialiserad personal. Anneli Morberg menar att 80 procent av Sälens turistpersonal behöver kunna rycka in på olika ställen i verksamheten och bara 20 procent behöver vara specialiserade inom antingen turism eller restaurang.
– Idag ingår exempelvis inte en enda köks- eller hygienkurs i programmet mot hotell- och turism. Men en turistguide måste vara förtrogen med ett mobilt kök och hygienkraven när det anordnas ett utomhusevent med 3 000 deltagare på en turistanläggning. På samma sätt behöver en kock också kunna sköta arrangemanget runt ett kvällsevenemang, förklarar Anneli Morberg.

Turism Siljan – Sälen har ett utvecklat samarbete som gör det möjligt för anställda att en del av året arbeta med turismen på skidorterna och resten av året finnas på något av Siljansbygdens många gästgiverier eller hotellanläggningar.
I Leksands profil för restaurang- och livsmedelsprogrammet ingår minst 17 veckors apl där eleven får följa turistverksamheten runt Siljan och i Sälen. Elever och lärare arrangerar tillsammans resor och utflykter där eleverna får vara färdledare och guider. Det är just denna mångsidighet som gör att eleverna står rustade för helårsanställningar, menar Anneli Morberg som är gymnasielärare inom hotell och turism på den anrika restaurangskolan Gästis i Leksand sedan arton år tillbaka.
I profilens programinriktning på 900 poäng får eleven ett paket av kurser inom turistnäringen som aktiviteter och upplevelser, drycker och ansvarsfull alkoholhantering, logi och konferens och evenemang. Kurser som breddar deras kunskap. Under apl i årskurs tre får de sedan välja specialiseringskurser mot en yrkesutgång.
De elever som så önskar kan också välja att genomgå utbildningen som lärling med samma inriktning.
– Vi har mycket goda erfarenheter av lärlingsspåret och vi ser hur eleven snabbt blir en i teamet. Det blir ju en fantastisk möjlighet att forma eleven för en framtida anställning, säger Fredrik Svedberg.
Tillsammans med sju andra gymnasieskolor på olika turistorter i landet fick Leksands gymnasium avslag på sin ansökan om fortsatt riksrekrytering av elever inom restaurang och turism. Björn Sterner, är undervisningsråd och ansvarig för programmet hos Skolverket. Han säger att ett av skälen till avslagen är att möjligheten att utveckla en sådan yrkesutgång redan finns inbyggt i det nya restaurang- och livsmedelsprogrammet.
– Inom de 900 poäng som utgör programfördjupningen kan skolan i samråd med det lokala programrådet skapa ett kurspaket som överensstämmer med de lokala förutsättningarna för restaurang och turism, säger Björn Sterner.
Därför går det inte att bevilja riksrekrytering som kan innebära att kommuner får betala boende- och resekostnader för elever som väljer att läsa på annan ort, trots att möjligheten finns i hemkommunen.
– Denna möjlighet till motsvarande breddning finns inte för elever som valt hotell- och turismprogrammet.
Inom restaurang- och livsmedelsprogrammet kan eleven välja mellan tre inriktningar. Bageri och konditori, färskvaror, delikatesser och catering samt kök och servering. Men utöver de obligatoriska ämnena och kurserna kan skolornas huvudmän profilera utbildningen inom programfördjupningen och det individuella valet.
Sterner påpekar att Skolverket lyssnat mycket på branschen och tillägger att man kommer att följa utvecklingen de närmaste tre åren, tills de första eleverna lämnar de nya programmen.
– Åre gymnasium blir en referensskola som vi tänker följa och se hur de nya inriktningarna och valmöjligheterna slår och hur intressanta eleverna blir som anställningsbara för branschen efter avslutad skolgång.