Hej Nina Ahlroos, en av initiativtagarna till nystartade Nationellt forum för samverkan inom vägledningsområdet.
– Många jobbar med vägledningsfrågor, fast på olika håll. Det finns ett syfte med att träffas och diskutera tillsammans för att kunna samordna och lära av varandra. Ett annat syfte är att delta i det europeiska samarbetet och ta del av erfarenheter från andra länder. Beslutsfattare inom kommun, skola, vuxenutbildning och högskolor som berörs av vägledningsfrågor har nytta av att titta på andra länder. Vägledarna själva kan få tips på bra metoder genom forumet.
2. Vad kan Sverige dra för nytta av vägledning i andra europeiska länder?
– Vägledning är lite av ett eget område inom EU:s utbildningspolitik. Det ses som viktigt för det livslånga lärandet. Då vill man ju att Sverige, som medlemsland, ska utveckla sin vägledning och sätta upp långsiktiga mål och strategier för att förbättra kvalitén i arbetet.
3 Tvärtom då. Vad kan Europa dra för vägledande lärdom av Sverige?
– Vår vägledarutbildning är unik. Inget annat land har en sådan treårig universitetsutbildning. I många andra länder är det till exempel lärare som vidareutbildar sig till vägledare.
4 Hur kan vägledning minska avhoppen från gymnasiet?
– Vi tror att vägledning är en av nycklarna till att det ska bli lättare att välja rätt från början. Rätt stöd kan också få unga att se att de inte alltid behöver hoppa av i förtid.
5 Valen blir allt fler. Hur tänker du kring det?
– Det är verkligen en djungel. Vissa ungdomar ger nog upp för att det finns för mycket att välja på. När man inte vet i vilken ända man ska börja blir det små saker som avgör. Kompisen har kanske valt en viss sak. Därför väljer man samma, utan att tänka på om det passar. Vägledaren ska försöka ge klarhet och öka chansen att ungdomarna väljer något som passar dem.
6 Vem är din vägledare i livet?
– Jag får nog inte så mycket vägledning som vuxen. Det var mer under studietiden. Men skulle jag hamna i arbetslöshet hoppas jag kunna hitta en bra vägledare på Arbetsförmedlingen.