Folkhögskolläraren greps av etiopisk polis anklagad för sabotage
Det visar sig vara den ryska militärattachén som både är berusad och beväpnad. Färden slutar med kraschade bilar och skottväxling.
När Göran Göransson en tid senare ska lämna Etiopien grips han på flygplatsen misstänkt för inblandning i skottlossningen. Sedan trappas misstankarna upp till förberedelse till sabotage.
— Polisen hade fyllt mina väskor med konstiga dokument från den förbjudna oppositionen.
Det hände 1981, under den kommunistiske diktatorn Mengistus järnhårda styre.
Så småningom frias Göran Göransson från misstankarna, efter en nästan farsartad rad händelser där den svenske ambassadören snor »bevisen« från polisen. Göran Göransson själv använder sin erfarenhet som lärare till att nöta ut förhörsledarna med timslånga föreläsningar och utvikningar.
— På sätt och vis är det lättare att slippa loss från en diktatur än från ett styre som hävdar att man är en demokrati. I en diktatur är det mesta förhandlingsbart, säger han med tanke på det som hänt honom själv och det nu aktuella fallet med de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som sitter häktade i Addis Abeba.
Trots de dramatiska erfarenheterna har Göran Göransson återvänt till Afrika gång på gång. Sedan 1973 har han tillbringat tre månader på kontinenten varje år tillsammans med elever från Österlens folkhögskolas internationella kurs.
Men egentligen väcktes Afrikaintresset tidigare än så, när han själv var elev på skolan. 1968 gick han på skolans nyinrättade u-landslinje.
— En dag ringde den redan då legendariske flygkaptenen Carl-Gustaf von Rosen och undrade om han kunde få hålla föredrag.
von Rosen hade gjort sig känd för matbombningar i Etiopien och direkta stridsinsatser i Biafrakriget.
— Efter föredraget erbjöd han sig att ta med två elever till Etiopien. Vi drog lott och jag var en av de lyckliga som fick åka.
Det var Göran Göranssons första kontakt med Afrika, men han återvände snart som student vid universitetet i Addis Abeba. Sammanlagt har det blivit 50 resor till världsdelen.
Nästa år fyller han 65, men har inga tankar på att pensionera sig.
— Afrika tröttnar jag aldrig på. Jag planerar en anläggning i Kenya dit svenska studenter ska kunna resa för att göra fältstudier och skriva avhandlingar.
Göran Göransson har upplevt och levt med de stora politiska händelserna och förändringarna i östra och södra Afrika. Själv minns han helst presidentinstallationen av Nelson Mandela, där Göran var en av 800 gäster.