Särskolan måste få mer tid att ställa om till legitimationen. Ett särskilt lärarlyft krävs för att åtgärda den skriande bristen på behöriga särskollärare. Det kräver Lärarförbundet i en skrivelse till regeringen.
Enligt Skolverkets statistik fanns cirka 7500 lärare i grundsärskolan och gymnasiesärskolan förra läsåret. Av dem är minst 6000 obehöriga, oftast för att de saknar den speciallärarexamen med inriktning mot utvecklingsstörning som numera krävs.
Men de cirka 200 utbildningsplatser för blivande särskollärare som, enligt landets lärosäten, kommer att finnas 2012 förslår inte långt. De räcker inte ens till att ersätta dem som går i pension.
Eftersom läget är så svårt anser Lärarförbundet att det är dags att överväga ett undantag ”bakåt” så att de särskollärare som var behöriga enligt de gamla reglerna får vara det även i fortsättningen – utan att först läsa in en lärarexamen. Det gäller bland annat fritidspedagoger som vidareutbildade sig fram till 1991.
Dessutom vill förbundet att övergångsperioden i legitimationsreformen förlängs med tre år – till 2018 – för just särskolan och att regeringen inför ett särskilt lärarlyft för dem som jobbar i skolformen.