Avtalsrörelsen för lärarna drar snart i gång. Lärarförbundet anser att det är dags för lärarna att få mer än andra. Det måste i så fall avgöras på lokal nivå, svarar SKL.

— Lönerna måste upp. Vi ska ta ett rejält kliv i denna avtalsrörelse, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Nu laddar båda sidor för fullt inför vårens förhandlingar om ett nytt läraravtal. Det har varit ett år då lärarnas löner har fått stor uppmärksamhet och då till och med regeringen har utlovat pengar till lärare.
— Jag tror aldrig att vi har haft ett så stort tryck under-ifrån från lärarkåren och ett så stort stöd från allmänheten som nu, säger Eva-Lis Sirén.
Sedan 1997 har nivåerna i industrins löneavtal varit normen för de följande förhandlingarna. Eva-Lis Sirén tror ändå att det finns ett starkt stöd för att lärarna ska få mer än andra. Det låga söktrycket till lärarutbildningen är ett starkt argument för att höja just lärarnas löner.
— Men det går inte att göra allt under en enda avtalsrörelse. Nu påbörjar vi en relativlöneförflyttning av lärarnas löner.
Hur inverkar det ekonomiskt osäkra läget i omvärlden på lärarnas avtalsrörelse?
— Det är klart att det påverkar, men ska man få upp tillväxten måste man satsa på utbildning och lärarna.
Den andra viktiga frågan för Lärarförbundet i avtalsrörelsen är lärarnas arbetsbelastning.
— Det måste rensas bland lärarnas arbetsuppgifter. Lärarna måste få fokusera på sitt kärnarbete och ska inte vara diversearbetare, säger Eva-Lis Sirén.
I förra veckan bjöd Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) in lärarorganisationerna till en diskussion om hur lärarna kan få färre administrativa arbetsuppgifter. Inviten har mottagits positivt av lärarfacken.
I den förra avtalsrörelsen tryckte SKL på för att få utöka de ferieanställda lärarnas reglerade arbetstid medan lärarorganisationerna höll emot. Parterna kom till sist överens och gjorde också upp om att inte röra arbetstiderna i denna avtalsrörelse.
Dessutom slog Arbetsdomstolen i juni fast vad som gäller vid utlägg av undervisningstid. Därmed har arbetstiderna för åtminstone skolans lärare inte lika stor sprängkraft denna gång.