Dags för utvecklingssamtal, skriftliga omdömen och dubbla betygssystem. Kaos är ordet på mångas läppar när läget blivit skarpt för de nya styrdokumenten.
Det lät så bra. Lärarna skulle få vara med i hela processen. Internet gav nya möjligheter till insyn och påverkan. Det skulle bli gott om tid för information och diskussion. Det skulle INTE bli som förra gången. Ändå är det just den jämförelsen Roy Andersson, ordförande i ämnesråd Idrott och hälsa, gör när han ska beskriva situationen ute på skolorna just nu.
– Det börjar likna införandet av Lpo och Lpf 94.
Han får medhåll av ordföranden i ämnesråd Hushållsvetenskap, Eva Janson. De är verksamma i två olika delar av landet, Roy Andersson i Arjeplog och Eva Janson i Skövde. Han på gymnasiet, hon i grundskolan. Ändå beskriver de samma känsla av kaos. Skälet är framför allt att den utlovade tiden till att sätta sig in i de nya styrdokumenten har ätits upp av vardagen och de viktiga samtalen med kollegorna därmed i stort uteblivit.
– Vi hade behövt få ordentligt med tid att sätta oss ner och se över helhetsbilden. Flytta om mellan årskurserna och diskutera när vi ska göra vad. Som det är nu får vi göra om efterhand och applicera det nya på det gamla medan vi arbetar på som vanligt, konstaterar Eva Janson.
Hon påpekar att just detta, att införandet av det nya ska ske medan det ordinarie arbetet pågår för fullt, är ett stort problem och utvecklar tanken genom att göra en jämförelse med fordonsindustrin.
– Om man ska bygga en ny bil på Volvo plockar man ut några medarbetare från den ordinarie produktionen som får arbeta på heltid med det nya. Vi lärare får börja bygga det nya samtidigt som vi arbetar med det gamla.
Just i Skövde har införandet av den nya läroplanen och det nya betygssystemet sammanfallit med införandet av ett nytt datoriserat arbetssätt vilket, enligt Eva Janson, gjort att de flesta gemensamma planeringsdagar och möten inför den här terminen handlat om datorer och inte om de nya styrdokumenten.
För gymnasielärarna i landet finns en annan stor försvårande omständighet. Fortfarande finns det inget kommentarmaterial till ämnesplanerna att ta del av. Något som känns extra svårt för den som jobbar i en glesbygdskommun och har över tio mil till kollegan på gymnasiet i grannkommunen.
– Just nu känns det som om mycket hänger i luften och då hade det varit bra att ha hjälp av ett stödmaterial. Jag ser en bild framför mig när jag hör orden ”med viss säkerhet” men det är ju inte alls säkert att andra ser samma bild. Så för likvärdighetens skull hade det behövs både mer tid att prata ihop sig med kollegorna och ett färdigt stödmaterial, säger Roy Andersson.
Helst hade han velat att stödmaterialet skulle ha varit färdigt före sommaren så att lärarna hade haft det till hands när de planerade den här terminens arbete.
På Skolverket har man, i skrivande stund, ännu inte märkt så mycket av förvirringen som råder på åtminstone en del skolor ute i landet.
– De flesta frågor till oss brukar komma lite närmare själva betygsättningen, säger undervisningsrådet
Ulrika Lundqvist som arbetar med implementeringen av de nya styrdokumenten i grundskolan. Hon, liksom kollegan Christina Månberg som arbetar med samma sak i gymnasiet, är nöjd med Skolverkets del av arbetet.
– Men vi har försökt vara väldigt tydliga till skolhuvudmännen och rektorerna att det är de som har ansvaret att se till att lärarna får tillräckligt med tid för implementeringsarbetet, säger Ulrika Lundqvist och fortsätter:
– Det är ju särskilt nu, när det är skarpt läge, som det behövs.
Med tanke på att huvudmännen och rektorerna i ett par år vetat om att nya läroplaner träder i kraft nu tycker hon det är olyckligt om de inte planerat så att lärarna får tid att fokusera på det.
Christina Månberg håller med Roy Andersson om att det är synd att tidsplanen inte gjort det möjligt att ta fram ett stödmaterial till de gymnasiegemensamma ämnena tidigare.
– Men det är samtidigt viktigt att det blir ett material som håller hög kvalitet, påpekar hon.
Och det är ju sant. Fast det finns risk att många gymnasielärare just nu ställer sig frågan om det spelar någon roll om stödmaterialet håller hög kvalitet om det inte finns tillgängligt när det som bäst behövs?