15-åringar vars föräldrar läste mycket med dem när de var små lyckas mycket bättre i Pisa än jämnåriga som inte fick så många böcker lästa för sig. Skillnaden är tydlig oavsett socioekonomisk bakgrund. Det visar en nypublicerad OECD-analys av de föräldraintervjuer som ingick i Pisa 2009.
Den internationella kunskapsmätningen Pisa samlade den senaste gången inte bara in data från elever och rektorer utan även från elevernas föräldrar. 5000 föräldrar i 14 länder intervjuades om sina barns uppväxt.
Analysen visar att föräldraengagemanget är mycket viktigt för hur barnen lyckas i skolan, eller i vart fall på Pisaproven.
Elever vars föräldrar läste en bok med dem en till alla dagar i veckan under deras första skolår hade märkbart högre resultat på läsförståelseprovet i Pisa som 15-åringar än elever vars föräldrar läste med dem högst två gånger i månaden när de var små.
Skillnaden var i snitt 25 testpoäng, vilket motsvarar mer än en halv årskurs i kunskap.
Det är väl känt att barn från socioekonomiskt starka miljöer lyckas bättre i skolan, bland annat för att föräldraengagemanget är större. Analysen visar dock att resultatskillnaden utifrån tidiga läserfarenheter fortfarande är markant när man jämför elever från liknande bakgrund med varandra – 14 testpoäng.
Att berätta historier för sina barn och prata med dem om vad som har hänt under dagen korrelerar också starkt till Pisaresultaten nästan tio år senare. Det gjorde däremot inte att enbart leka med barnen.
OECD:s slutsats är att skolor och lärare ska undersöka hur de kan hjälpa upptagna föräldrar att bli mer aktiva och engagerade i sina barns skolgång.
Karin Lindgren